Lun - Joi: 09:00 - 16:00, Vin: 09:00 - 15:00, SAM SI DUM - INCHISMon - Thu: 09:00 - 16:00, Fri: 09:00 - 15:00, SAT AND SUN - CLOSEDLun - Jeu: 09:00 - 16:00, Ven: 09:00 - 15:00, SAM ET DIM - FERMÉMo - Do: 09:00 - 16:00, Fr: 09:00 - 15:00, SA UND SO - GESCHLOSSENПн - Чт: 09:00 - 16:00, Пт: 09:00 - 15:00, СБ-ВС: ЗАКРЫТОLUN - JUE: 09:00 - 16:00, VIE: 09:00 - 15:00, SÁB - DOM: CERRADO+4 0746 672 215office@optisan.roSTR CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI STREET NO. 2,SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI STRASSE NR. 2, SĂLAJ, ZALĂURUE CERBULUI NO. 2, SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI УЛИЦА № 2,SĂLAJ, ZALĂUCALLE CERBULUI NO. 2, SĂLAJ, ZALĂU

Copilul tău suferă de rău de mișcare?

Copilul-tausufera-de-rau-de-miscare-.png

Întreabă din 5 în 5 minute „Am ajuns?”, „Când ajungem?”, se plânge de dureri de cap, de burtică sau mai grav, trebuie să fiți echipați nonstop cu pungi de plastic în caz de vărsături. Dacă așa începe scenariul unei călătorii în familia voastră, cu siguranță te gândești cu groază la fiecare vacanță cu mașina la distanțe lungi. Răul de mișcare este foarte neplăcut, iar când cei afectați sunt copiii, problema este și mai gravă.

Ce se întâmplă în corp când este resimțită starea de rău?

Urechea noastră  internă dispune de niște receptori ai echilibrului. Aceștia percep în permanență poziția corpului și transmit informația către creier. Receptorii noștri vizuali procedează la fel. Ei bine, atunci când călătorim cu un vehicul (fie el mașină, avion sau vapor), receptorii echilibrului sesizează mișcarea, în timp ce receptorii vizuali nu o văd. Ei percep o aparentă imobilizare a corpului. Și atunci, în creier ajung două informații contradictorii: mă mișc, nu mă mișc. Acest conflict de informații derutează organismul, care activează în creier alți receptori. Astfel, se manifestă dureri de cap, amețeli, grețuri.

La copii, receptorii echilibrului sunt complet formați în cel de-al doilea an de viață, moment din care pot resimți răul de mișcare exact ca și adulții.

Deși datul în leagăn sau carusel nu reprezintă o problemă pentru copil, accelerarea puternică și frânarea într-un spațiu în care din interior nu se mișcă nimic, pot provoca stări de rău.

Sfaturi pentru evitarea răului de mișcare:

  • Ai grijă la alimentele pe care le consumă copilul înainte de drum şi evită mâncărurile grase, cu ingrediente grele, care necesită mai mult timp pentru digestie. Trebuie evitată, totodată, o masă copioasă înainte de a pleca cu maşina, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mănânce nimic, ci mai degrabă se recomandă un preparat ușor, chiar înainte de plecare.
  • Poziţionează copilul pe scaunul de maşină sau direct pe banchetă, dacă vârsta lui permite acest lucru, cu capul cât mai drept. O astfel de poziţie este prielnică pentru stomac, dar şi pentru ochi, care vor putea să se concentreze mai bine la priveliştea din afara maşinii.
  • Învață-l pe copil să se uite pe geam, la lucrurile de afară, în loc să fie concentrat la obiecte aflate la o distanţă mică de el (precum revistele, cărţile sau diverse gadgeturi). Îi poți zice să numere copacii văzuţi pe geam sau maşinile care trec pe sensul opus, toate acestea fiind mult mai liniştitoare atunci când suferi de rău de mașină decât fixarea privirii pe un punct din imediata apropiere.
  • Opriţi maşina de câte ori e nevoie şi lăsaţi-l pe cel mic să iasă afară şi să facă câţiva paşi. Chiar dacă acest lucru înseamnă că veţi ajunge mai târziu la destinaţie, mai important e să ajungeţi cu bine, iar cel mic să aibă parte de o călătorie cât se poate de agreabilă.
  • Parcurgeți drumul noaptea. Pe timpul nopții, receptorii echilibrului din urechea internă sunt mai puțin sensibili la stimulii externi. În cel mai bun caz, copilul va depăși situația critică, dormind.

Dacă în ciuda tuturor mijloacelor încercate, copilul se confruntă în continuare cu rău de mișcare la fiecare călătorie, problema poate fi soluționată prin tratament.

 

Cum se tratează/previne răul de mișcare

În general, remediile pentru răul de mișcare variază de la medicamente disponibile cu sau fără rețetă, până la „leacuri” destul de controversate, care, din păcate, tratează doar simptomele răului de mișcare, nu și cauza.

Mai mult decât atât, o mare parte dintre medicamente pot avea efecte adverse, care pot fi extrem de neplăcute, mai ales în cazul bebelușilor, copiilor mici sau femeilor însărcinate.

De aceea, din dorința de a trata cauza și nu doar simptomele, a fost inventat un soft care constă într-un set de exerciții prin care se echilibrează percepția vizuală și senzorii de mișcare prezenți în urechea internă. Exercițiile efectuate vor permite creierului să sincronizeze informațiile primite de la ochi cu cele de la urechea internă.

Softul arată ca un joc pe calculator, ceea ce îl face și o metodă de tratament prietenoasă pentru copii și, totodată, eficientă.

Prin intermediul exercițiilor realizate vor fi eliminate semnalele contradictorii trasmise către creier de cele două sisteme de simț, iar răul de mișcare va dispărea.

Așadar, după câteva ședințe de terapie prin joc, veți observa că simptomele răului de mișcare se vor diminua și ulterior vor dispărea complet, reușind astfel să tratați cauza.

Pentru mai multe detalii, ne puteți scrie pe office@optisan.ro.

Până atunci, vă dorim drum bun și călătorii frumoase!

Call Now Button