Lun - Joi: 09:00 - 16:00, Vin: 09:00 - 15:00, SAM SI DUM - INCHISMon - Thu: 09:00 - 16:00, Fri: 09:00 - 15:00, SAT AND SUN - CLOSEDLun - Jeu: 09:00 - 16:00, Ven: 09:00 - 15:00, SAM ET DIM - FERMÉMo - Do: 09:00 - 16:00, Fr: 09:00 - 15:00, SA UND SO - GESCHLOSSENПн - Чт: 09:00 - 16:00, Пт: 09:00 - 15:00, СБ-ВС: ЗАКРЫТОLUN - JUE: 09:00 - 16:00, VIE: 09:00 - 15:00, SÁB - DOM: CERRADO+4 0746 672 215office@optisan.roSTR CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI STREET NO. 2,SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI STRASSE NR. 2, SĂLAJ, ZALĂURUE CERBULUI NO. 2, SĂLAJ, ZALĂUCERBULUI УЛИЦА № 2,SĂLAJ, ZALĂUCALLE CERBULUI NO. 2, SĂLAJ, ZALĂU

STRABISM copii Și adulȚi

La Clinica Optisan, tratamentul pentru strabism se face cu ajutorul terapiei vizuale: 

– fără intervenție chirurgicală la strabisme cu grad mic 

– pre-operator și post-operator în cazul strabismelor cu grad mare

CE ESTE STRABISMUL?

Strabismul este o afecțiune oftalmologică frecventă, care se manifestă prin devierea unuia sau ambilor ochi de la axa vizuală centrală.

Strabismul este atât o problemă estetică, dar mai ales o tulburare a vederii binoculare și posibil generator al ambliopiei. Ochiul care privește drept devine dominant, iar ochiul deviat nu mai transmite imaginea corectă spre creier. Astfel, se poate instala ambliopia (boala ochiului leneș). Mai multe despre ambliopie, aici.   

CAUZE

  • Ereditatea – mai ales ereditatea viciilor de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) – în 60 – 80% din cazuri;
  • Afecțiuni ale sistemului nervos: antecedente neurologice neonatale – prematuritate, dismaturitate, infirmitate motrică cerebrală, meningită;
  • Traumatisme craniene, ale orbitei;
  • Vicii de refracție, diferențe de refracție între ochi;
  • Hipermetropia este frecvent asociată cu strabismul convergent;
  • Modificări congenitale ale oaselor orbitei;
  • Ptoză unilaterală (pleoapa căzută);
  • Cataracta congenitală unilaterală;
  • Cauză necunoscută – foarte frecvent nu găsim o cauză a strabismului.

TIPURI DE STRABISM

  • Cele mai frecvente tipuri de strabism:

    • Esotropia congenitală este întâlnită frecvent. Este un strabism convergent ce apare în primele luni de viață. Tratamentul este aproape exclusiv chirurgical, de cele mai multe ori fiind necesară mai mult decât o operație datorită complexității acestui strabism.
    • Esotropia acomodativă, deviația către nas a ochilor, este un strabism convergent ce apare de cele mai multe ori, după vârsta de 2 ani. Este însoțită de defecte de refracție, cel mai frecvent de hipermetropie și este determinată de efortul de acomodație pe care copilul îl face pentru a vedea clar, ceea ce determină deviația către nas a ochilor. Această deviație poate apărea atunci când copilul privește la distanță sau la aproape sau în ambele situații. Ochelarii scad efortul de acomodație și corectează poziția ochilor. Dacă deviația nu se reduce semnificativ în timpul purtării corecției optice, este indicat să se înceapă un protocol de terapie vizuală care va avea ca scop alinierea ochilor.
    • Exotropia, deviația către înafară a ochilor, este un alt tip de strabism întâlnit frecvent. Această deviație apare cel mai des atunci când copilul privește la distanță. Exotropia poate fi prezentă doar în anumite momente ale zilei, atunci când copilul este obosit sau neatent. Deseori, părinții remarcă apariția deviației doar la lumină puternică. Și în cazul exotropiei trebuie intrervenit din timp cu protocoale de terapie vizuală, însă în multe cazuri necesită și tratament chirurgical.

STRABISMUL LA ADULT

Majoritatea strabismelor adultului sunt strabisme reziduale (operate, dar necorectate în totalitate) sau consecutive (strabisme care au fost iniţial de un anumit tip, dar care după operaţie/operaţii şi-au schimbat aspectul – adică pacientul a fost operat de strabism convergent și în timp, a recidivat în strabism divergent). Există și strabisme care debutează la vârste adulte având diverse cauze și care se soldează cu DIPLOPIE (vedere dublă). Adulții nu au capacitatea de a ignora una din imagini, dacă anterior au avut o vedere binoculară normală. De aceea închid un ochi sau caută o poziție compensatorie (torticolis) în care reușesc să suprapună imaginile.

De regulă, în strabismele vechi, pacienții nu au diplopie pentru că a existat timpul necesar adaptării creierului la această situație. Totuși, aceasta poate să apară postoperator după alinierea axelor vizuale.

Atunci când un pacient se adresează specialistului oftalmolog, pentru că vede dublu și este vorba de un strabism dobândit, acesta are toate șansele ca problema lui să fie rezolvată.

Există o concepţie greşită că strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult.

În realitate, adulţii au opţiuni de tratament:

  • ochelari cu prisme –  în deviaţii minime – nu au efect în deviaţiile mari.
  • Terapie vizuală computerizată
  • tratament chirurgical.
  • toxina botulinică – se foloseşte în special în paralizii ale mușchilor extraoculari, dar și în strabismele multiplu operate cu un rezultat nesatisfăcător, în cazul deviațiilor mici sau intermitente.

SEMNE ȘI SIMPTOME

Strabismul, denumit în limbajul obișnuit privirea încrucișată, se manifestă prin incapacitatea unuia sau ambilor ochi de a focaliza același punct în spațiu. Mai exact, ambii ochi nu pot să privească în același loc, în același timp.

  • Ochii nu se mișcă împreună.
  • Ochi nu arată aliniați.
  • Copilul clipește frecvent, în special la lumină puternică.
  • Copilul privește cu ochii pe jumătate închiși.
  • Vedere dublă;
  • Copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape.

IMPORTANT DE ȘTIUT PENTRU PACIENȚII DIAGNOSTICAȚI CU STRABISM

Pacienții diagnosticați trebuie să știe că strabismul nu dispare de la sine și, în timp, ochiul deviat poate dezvolta ambliopie.

Este nevoie de tratament de specialitate care se decide în urma unei consultații oftalmologice.
Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât sunt mai mari șansele de îmbunătățire a vederii.

TRATAMENTUL STRABISMULUI

Tratarea strabismului începe prin prescrierea de ochelari.

În majoritatea cazurilor de strabism, până a recurge la o operație, tratamentul se face prin metode non-invazive, precum terapia vizuală, prescrierea de lentile prismatice etc..

În cazul în care aceste tratamente nu dau roade și deviația oculară nu se corectează, pacientul va fi supus intervenției chirurgicale.

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală rezolvă doar problema deviației globilor oculari, îi aliniază, dar nu va îmbunătăți vederea, în timp ce terapia vizuală poate contribui la dezvoltarea vederii. De aceea este important ca pacientii să știe că, după intervenția chirurgicală trebuie să urmeze protocoale de terapie vizuală pentru a-și îmbunătăți vederea și a elimina diplopia (vederea dublă).

Acum, acest lucru este posibil și în România. La clinica oftalmologică Optisan terapia vizuală se utilizează cu succes în tratarea strabismului fără intervenție chirugicală (strabisme cu grad mic) și pre-operator și post-operator în cazul strabismelor cu grad mare.

CUM DECURG ȘEDINȚELE
DE TERAPIE VIZUALĂ?

După ce medicul oftalmolog stabilește protocolul de tratament, ședințele de terapie vizuală sunt efectuate atât în clinică, cât și la domiciliu, cu monitorizarea specialistului.

Ședințele de terapie vizuală în clinică se desfășoară cu îndrumarea și sub supravegherea terapeutului. În timpul fiecărei ședințe, specialistul ajustează toate tehnicile în funcție de necesitățile pacientului.

În privința terapiei vizuale la domiciliu, fiecare pacient va primi informațiile și explicațiile necesare pentru buna lor desfășurare, iar evoluția va fi monitorizată de terapeut.

CE SPUN PACIENȚII CARE AU ÎNCERCAT TRATAMENTUL LA CLINICA OPTISAN

Mai multe experiențe ale pacienților puteți citi/urmări aici.

Diagnosticat(ă) cu ambliopie sau strabism? Vi s-a spus că nu se mai poate face nimic? Vreți să încercați terapia vizuală, dar nu știți care sunt șansele de recuperare.

Stabiliți împreună cu specialiștii Clinicii Optisan o programare pentru consultație și pentru investigații inițiale.

Str. Cerbului nr.2
Zalău, Sălaj, Romania

Call Now Button