Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Blog

Aceasta este pagina de blog a website-ului clinicii oftalmologice Optisan. Aici veti gasi o multime de informatii si articole utile din domeniu.

Category filter:AllDespre vederea copilului tauFără categorieRău de MișcareTratamentul AmbliopieiVicii de refracțieVideo
No more posts
copii-ochelari-1024x768.jpg
16/mai/2018

Într-unul dintre articolele anterioare vă spuneam despre importanța vizitelor preventive la medicul oftalmolog. Consultațiile oftalmologice efectuate la timp vă pot scuti de surprizele neplăcute determinate de descoperirea târzie a unor vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) pe care le-ar putea avea copiii dumneavoastră.

Dacă, în urma consultației,  medicul oftalmolog a diagnosticat un viciu de refracție și a recomandat ca cel mic să poarte ochelari va trebui să gestionați situația în așa fel încât copilul să îi poarte cu plăcere. Mai ales că, de obicei, trebuie să îi poarte permanent sau, cel puțin, la activitățile de la școală, la teme și când lucrează la calculator.

În majoritatea cazurilor, copiii acceptă cu plăcere purtarea ochelarilor, dacă ramele și lentilele sunt alese exact după fizionomia lor și nu îi incomodează. Iar dacă inițial sunt puțin reticenți, cu siguranță, în momentul în care vor simți confortul pe care îl au cu ochelarii nu vor mai uita de ei și îi vor purta cu plăcere.

De asemenea, este foarte importantă atitudinea dumneavoastră ca părinte și felul în care acceptați că micuțul dumneavoastră va deveni purtător de ochelari. În situația în care copilul simte disperarea dumneavoastră la vestea că veți avea un copil purtător de ochelari situația poate degenera, iar copilul va purta cu greu ochelarii sau nu îi va purta deloc, temându-se că nu îl veți accepta și, în consecință, nu îl vor accepta nici cei din jurul său (colegi, prieteni etc.).

De aceea, păstrați-vă calmul în momentul în care medicul oftalmolog vă informează despre necesitatea purtării de ochelari pentru copilul dumneavoastră. Specialiștii Clinicii Optisan vor fi alături de dumneavoastră și de copilul dumneavoastră pentru ca purtarea ochelarilor să devină o plăcere.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, vă va oferi în cadrul consultației toate informațiile necesare în ceea ce privește monitorizarea viciului de refracție pe care îl are copilul, urmând să reveniți la controalele periodice stabilite. De asemenea, veți primi toate informațiile despre igiena vederii și despre un stil de viață sănătos în așa fel încât afecțiunea să poată fi ținută sub control.

Apoi, specialiștii Opticii Optisan vă vor sprijini în alegerea ramelor și a lentilelor potrivite copilului dumneavoastră. Experiența specialiștilor noștri vă oferă siguranța că veți face cea mai bună alegere. Ei vor lăsa copilul să aleagă rama care îi place din punct de vedere al culorii sau modelului, însă vor fi foarte atenți la cum i se potrivește din punct de vedere al dimensiunii, fizionomiei feței și estetic, astfel încât copilul dumneavoastră să plece de la noi fericit că va purta cei mai frumoși ochelari.

Așadar, faceți-vă copilul fericit, chiar dacă vestea că va trebui să poarte ochelari nu a fost bine primită nici de dumneavoastră, nici de cel mic. Alegând cu drag ce ochelari va purta, sprijiniți de specialiștii Optisan, totul se va termina cu bine.

Daniela FIZEȘAN

Sursa foto: goo.gl/DTko81 


consult-copil-oftalmolog-1024x576.png
08/mai/2018

Mi-am amintit zilele astea cum m-am simțit când mi-am dus copilul pentru prima dată la o consultație oftalmologică. Fetița mea avea pe atunci 3 ani și, cu toate că nu existau probleme, am decis că este timpul să mergem la medicul oftalmolog. Zis și făcut! Am sunat, am făcut o programare și, după câteva zile, am ajuns la oftalmolog. Pentru mine, ca mamă, emoțiile au fost foarte mari. Fetița a fost foarte cooperantă, a fost consultată, i s-au măsurat dioptriile, mișcările oculare, poziția ochilor, după care i s-a făcut acuitatea vizuală. La final, am răsuflat ușurată. Totul era în regulă!

Munca într-o clinică oftalmologică, la Clinica Optisan, mi-a amintit experiența mea. Și îmi amintește de ea de multe ori când în cabinet sau în sala de așteptare avem pacienți copii. Unii ajung pentru prima oară la noi, iar alții sunt deja pacienți vechi și constanți care vin la controalele regulate recomandate de Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog.

Copiii sunt, de cele mai multe ori, dezinvolți și fără griji. Mai stingheri sunt cei pe care părinții au făcut MAREA greșeală de a-i speria cu mersul la medic. Cu siguranță, în mințile lor inocente își pun tot felul de întrebări: Oare ce îmi face doctorul acesta? Oare o să îmi facă injecție? Oare o să mă doară când îmi controlează ochișorii?

Dragi părinți, pregătiți-vă copiii pentru vizita la medic! Informați-vă, iar apoi explicați-le ce înseamnă întâlnirea cu medicul și consultația și totul va decurge în liniște și cu cooperare maximă din partea celui mic. Și niciodată să nu-l amenințați că îl duceți la doctor, atunci când nu vă ascultă! Copiii pot fi controlați prin alte metode decât amenințarea cu injecția sau mersul la medic. Ok, am zis-o!

Bun, am vorbit despre copii. Acum trec la părinți. Cu siguranță, și părinții micilor noștri pacienți au emoții. La începutul acestor rânduri, v-am prezentat pe scurt experiența mea. Da, am recunoscut că am avut emoții! Însă nu le-am transmis copilului. Mi le-am controlat, am reușit să fiu foarte calmă și să-i transmit copilului încredere în doctor. Doar alegem medicul la care mergem pentru că avem încredere în el, așa este?

În altă ordine de idei, după ce ați intrat la consultație, în momentul în care copilul colaborează cu medicul oftalmolog, nu este cazul să interveniți și, mai ales, nu îl apostrofați să fie atent la optotip dacă nu spune bine literele sau cifrele pe care i le indică medicul. Probabil, copilul dumneavoastră nu vede. Asta va stabili medicul după consultație. Iar dacă oftalmologul stabilește un diagnostic de vicii de refracție, nu vă certați copilul că nu v-a spus că nu vede. El nu putea sau putea cu greu să își dea seama că nu vede. Dacă, în urma consultației, medicul oftalmolog stabilește că va trebui să poarte ochelari, după ce l-ați certat în cabinet, cu siguranță va deveni reticent la a purta ochelari.

Am scris aceste rânduri pentru că sunt părinte și știu că este destul de stresant să mergi cu copilul la medic. Vă asigur, însă, că dacă ne gestionăm noi, adulții, corect emoțiile și reacțiile, vom reuși să avem copii fericiți de fiecare dată când mergem la o consultație.

Și nu uitați de consultațiile preventive! Programați-vă constant copilul pentru consultații de rutină și nu așteptați să vă semnaleze el că nu vede. S-ar putea ca atunci să fie destul prea târziu în ceea ce privește unele afecțiuni oftalmologice!

Toate cele bune! Revin în scurt timp cu noutăți pentru dumneavoastră!

Daniela FIZEȘAN

Sursa foto: goo.gl/AKeB1U


ochelari-de-vedere-ochelari-de-soare-tarabe-1.jpg
26/apr./2018

Din ce în ce mai mulți români se confruntă cu probleme de vedere. Pe mulți dintre aceștia veniturile mici și teama că odată ce vor trece pragul unui cabinet oftalmologic vor trebui să scoată din buzunare sume mari de bani îi determină să își cumpere ochelari de vedere sau de soare de la tarabele din piețe sau din supermarketuri fără să consulte un medic oftalmolog sau un optometrist.  

 

Fabricați în China, ochelarii de vedere de la tarabe cu diferite dioptrii pot costa 20-30 de lei și pot fi achiziționați după o simplă probare. Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog. Mulți dintre cei care și-au cumpărat ochelarii din piețe, ajung în cele din urmă tot la medic, dar cu probleme mai grave.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Un prescriptor, fie el medic sau optometrist, creează pe rețetă un produs personalizat persoanei, care înseamnă: puterea de refracție a lentilei conform necesităților, distanță pupilară (care la fiecare este individuală), unghi de înclinare a lentilei, forma ramei etc. La tarabe avem în schimb câteva forme de rame, o distanță pupilară între 60 și 62 și aceleași dioptrii la ambele lentile.”

Achiziționarea ochelarilor de vedere din piețe sau supermarketuri poate fi acceptată doar ca și un compromis pentru un astfel de scenariu: mi s-au rupt ochelarii de bază, am o rețetă, mă consult cu optometristul sau cu medicul și îl întreb ce aș putea să iau pentru câteva zile ca să mă pot descurca.  Atunci se poate face o optimizare la rețeta de bază ca să se poată lua de urgență din supermarket sau farmacie o pereche de ochelari apropiați necesității pacientului. Acesta ar fi un compromis doar pentru câteva zile.

Lentilele ochelarilor de pe tarabe nu sunt lentile optice, ci sunt realizate din materiale cel puţin îndoielnice. Purtarea unor astfel de ochelari pe termen lung poate duce la complicaţii, cum ar fi dureri de cap, ochi iritați, lăcrimare, senzaţie de ceaţă, vertij, poate și grețuri. Într-un final, se ajunge la optometrist sau oftalmolog și se constată că problema e mult mai gravă, iar pacientul va fi nevoit să plătească și mai mult pentru noua pereche de ochelari.

În magazinele de optică medicală sunt persoane care pot consilia persoanele să ajungă la un preț optim pentru o pereche de ochelari. Orice produs are un certificat de garanție. În caz de deteriorare sau defect din fabrică, lucrurile pot fi remediate.

 

Ochelarii de soare cumpărați de la tarabe sau din supermarketuri pot genera probleme de vedere

Și ochelarii de soare din piețe sunt la fel de periculoși, pentru că lentilele pot deforma imaginea și supun ochiul la un efort mai mare de percepere a acesteia. Și pentru alegerea ochelarilor de protecție solară este indicată prezentarea la un medic oftalmolog, iar achiziționarea acestora trebuie să se facă doar din locurile autorizate.

Ochelarii de soare vânduţi în piețe sau supermarketuri sunt ochelari cu lentile colorate, confecționate din sticlă industrială sau din plastic de foarte proastă calitate, fără protecţie UV, care pot face mai mult rău, decât dacă nu i-am purta. Aceştia dilată pupila, lăsând mai multe raze ultraviolete să intre în ochi şi să producă leziuni ireversibile pe retină şi alte structuri oculare.

 

De unde vine acel cost foarte mic pe care îl întâlnim în piață sau în supermarket versus o pereche de ochelari de soare dintr-un magazin specializat

Dr. Alexandru Dimitriu: „Ca producător, ca să scoți un preț de achiziție foarte mic, ești obligat să faci rabat de la calitate. Astfel încât nu sunt respectate standarde minime de siguranță și calitate la realizarea ochelarilor. Dacă e să analizăm în detaliu diferențele dintre o lentilă de ochelari de soare din magazin specializat și una de la piață, putem observa cu ușurință cât de subțire este cea de la piață. O lentilă de genul acesta, montată într-o ramă, poate lua forme diferite, pentru că nu are fermitate structurală. Fiecare deformare duce la deformarea fasciculului luminos, respectiv – a imaginii, iar într-un final, poate afecta calitatea vederii.”

Mai mult decât atât, marea majoritate a ochelarilor de soare luați de la tarabe, mai ales din segmentul celor foarte ieftine poartă pericolul dioptriei. Sunt foarte periculoși pentru refracția normală a ochiului.

Noi recomandăm și copiilor ochelari de soare, să îi protejeze de razele ultraviolete. Din păcate, mulți părinți le cumpără copiilor ochelari de soare de la tarabe, zicând că oricum îi scapă pe jos, îi pot rupe, îi pierd etc.

 

Cât de periculos este pentru copii să iei ochelari de soare de 20 de lei și ce riscă părinții

Dr. Alexandru Dimitriu: „Din punct de vedere economic, înțeleg părintele care face această alegere. Dar dacă îți dorești pentru copilul tău o protecție fără o influență externă negativă, cum ar fi lentila de proastă calitate, alegi un produs realizat de o fabrică specializată, cu certificat de conformitate.

Lucrurile ar putea degenera într-un debut de miopie, dacă lentila a fost una cu dioptrii negative. Ochiul uman are o capacitate foarte mare de a se adapta la condițiile dictate de mediul extern, respectiv lentila negativă poate duce la modificarea refracției oculare, iar în final să determine vicii de refracție și copilul să fie nevoit să poarte ochelari de vedere. ”

 

Vă amintim că ochelari de soare pot fi găsiți și în optici medicale, unde se comercializează doar cu certificat de conformitate. Există o garanție că o pereche de ochelari de soare luată dintr-un magazin specializat de optică medicală este realizată în conformitate cu anumite standarde de calitate și că nu veți pune în pericol sănătatea ochilor dumneavoastră sau ai copilului dvs.

Sursa foto: goo.gl/JDsc5R

 


18231031_xl-1024x971.jpg
14/mart./2018

Fiecare copil are un vis. Unul vrea să devină pompier, altul – pilot de curse sau poate militar. Iar fiecare părinte are un vis pentru copilul său. Cineva își vede copilul inginer, neurochirurg sau un tenismen talentat. Din păcate, există afecțiuni care îi pot împiedica să-și îndeplinească visurile.
Una dintre acestea poate fi ambliopia, numită și boala ochiului leneș, caracterizată prin performanţa slabă a unui ochi. Între 2% și 5% din întreaga populație a lumii a fost diagnosticată cu ambliopie.

 

 

Ambliopia este o afecțiune tăcută, care nu transmite simptome ușor de sesizat ca în cazul altor boli. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.

Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problema cu care se confruntă, nu le pot transmite părinților și astfel nu ajung la un consult oftalmologic. 

Considerăm importantă informarea părinților, dar și conștientizarea consecințelor pe termen lung.

De aceea, în luna martie și aprilie derulăm o campanie de informare și de conștientizare prin care ne dorim să prevenim ambliopia.
___
Netratată la timp, #ambliopiadistrugevisuri.


ambliopia-permis-de-conducere.jpg
22/ian./2018

Potrivit statisticilor, România este pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere raportat la 1 milion de locuitori. Anual, în România, mor aproximativ 2.000 de persoane în accidente, iar multe alte mii sunt rănite. Deși cauzele sunt diverse, cifrele sunt alarmante, iar obținerea permisului de conducere ar trebui să fie o responsabilitate din ce în ce mai mare a tuturor instituțiilor implicate: de la școlarizarea șoferilor, la evaluarea acestora și examinarea medicală și psihologică.

Conform legislației în vigoare, există o serie de afecțiuni oculare ce pot împiedica persoanele să intre în rândul șoferilor. De exemplu, dacă numărul dioptriilor trece de opt, persoana nu mai poate obține permisul auto. În schimb, dacă o persoană a pierdut un ochi, poate să încerce să obțină carnetul de conducere după jumătate de an de la accident.

Un ochi lipsă nu este un impediment în obținerea permisului de conducere

Dr. Alexandru Dimitriu: „În prezent, se permite obținerea permisului de conducere pentru categoria A și B și persoanelor cu un ochi nevăzător. Cu alte cuvinte, dacă persoana are un ochi lipsă din cauza unui accident, dacă are deficiență vizuală mare sau este diagnosticat cu ambliopie, nu este un impediment în obținerea permisului dacă celălalt ochi este perfect sănătos. Asta în contextul legislației de astăzi. Ce va fi mâine, nu știu”.

Dacă ne referim la categoria șoferi profesioniști, Dr. Alexandru Dimitriu susține că „lucrurile sunt mai delicate, iar ca să obțină categoria C,D,E, șoferul trebuie să vadă cu ambii ochi, iar vederea să fie peste o anumită limită.

Cu un ochi slab văzător șoferul nu conduce în condiții de siguranță maximă

Întrebat care este părerea sa referitor la persoanele diagnosticate cu ambliopie, care obțin permisul de conducere Dr. Alexandru Dimitriu a mărturisit: „din punctul meu de vedere, nu aș oferi șansa să conducă unui șofer care nu vede bine cu un ochi, deoarece la ochiul mai slab văzător câmpul vizual este mai îngust, iar șoferul nu conduce în condiții de siguranță maximă. Astfel, se expune el și expune și pe alții unui risc”.

Ce este ambliopia și cum se manifestă

Ambliopia sau „ochiul leneș” este  o afecțiune caracterizată prin performanţa slabă a unui ochi. Deși ochiul este perfect normal din punct de vedere anatomic, imaginea care se formează în creier nu este cea corectă.

De aceea, ochiul va fi „ignorat” de creier devenind ochi leneș, iar pacientul va ajunge să vadă doar cu celălalt ochi. Neavând vedere binoculară, stereoscopică, pacientul va avea dificultăți de orientare în spațiu, nu va putea aprecia corect distanțele dintre obiecte etc.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Atât timp cât există vedere la ochiul mai bun și avem certitudinea că vederea aceasta se va menține până la sfârșitul vieții, vederea ochiului slab văzător este mai mult sau mai puțin importantă. Din păcate, în viață nu avem certitudini și garanții. De aceea, există oricând riscul pierderii vederii la ochiul bun, să zicem, după 50 de ani, iar celălalt ochi să fie cu ambliopie medie sau profundă. În acest caz, pacientul ar putea rămâne cu aceeași vedere, fără a avea șansa să vadă vreodată mai bine, în contextul tehnologiei actuale”.

Odată cu înaintarea în vârstă, neuroplasticitatea scade, iar recuperarea vederii ochiului leneș devine din ce în ce mai complicată.

„O persoană care se gândește și la ziua de mâine și care vrea să-și mai acorde o șansă în caz de accident, ar trebui să profite de capacitatea umană și implicit a ochilor și a creierului de a învăța, care este la cote bune până la vârsta de 40-45 de ani. Dezambliopizarea este posibilă până la această vârstă”, susține Dr. Alexandru Dimitriu.

Mai multe despre recuperarea vederii ochiului leneș (ambliopiei) găsiți aici: goo.gl/KFCEh9

Sursa foto: goo.gl/9aYnYn


oboseala-vizuala-1024x683.jpg
12/ian./2018

Simți că te dor sau te mănâncă ochii? Ai sensibilitate crescută la lumină? Lăcrimezi frecvent sau te doare capul? Este posibil să te confrunți cu oboseala vizuală. Ochii obosiți nu sunt doar un semn că ai petrecut prea mult timp în fața calculatorului, pot fi și un simptom al unei afecțiuni oculare, de aceea trebuie să fii foarte atent la semnalele transmise.

Oboseala vizuală sau astenopia acomodativă se manifestă în diverse moduri, variind de la senzația de oboseală a ochilor până la senzația de mâncărime, arsură sau ochi uscați. Totodată, aceasta se poate manifesta și prin dureri oculare, dificultatea de focusare, lăcrimare, vedere încețoșată, vedere dublă, sensibilitate sporită la lumină, dureri de cap, dureri de frunte, spasme ale mușchilor oculari sau ale pleoapelor.

 

Cauzele oboselii vizuale

 • Oboseala vizuală apare atunci când ochii fac un efort intens pe o perioadă lungă de timp, de exemplu, atunci când citim mult, lucrăm la calculator sau conducem.
 • Totodată, atunci când utilizăm dispozitive digitale avem tendința să le apropiem de ochi mult mai mult decât o facem cu cărțile sau revistele. Fontul mai mic al acestora ne solicită așadar și mai mult. În plus, se pare că atunci când ne concentrăm asupra unui monitor, clipim mult mai rar. În activitățile curente, ochiul clipește, în medie, de 18 ori pe minut, atunci când lucrăm pe dispozitive digitale clipim doar de aproximativ 9 ori pe minut. Ochiul se lubrifiază din această cauză mult mai greu, devenind astfel mai uscat. Totodată, lipsa somnului poate accentua acest disconfort.
 • De asemenea, ochii obosesc dacă sunt expuși pe termen lung la lumină puternică sau la lumină foarte slabă.
 • Oboseala ochilor poate fi accentutată și de o altă problemă, de exemplu un viciu de refracție netratat. De exemplu, hipermetropia, imposibilitatea de a vedea de aproape, și astigmatismul, un defect al curburii corneei, dacă nu sunt tratate, pot genera oboseala ochilor din cauza efortului făcut pentru a vedea bine.

 

Cum prevenim oboseala vizuală

 1. să ne stabilim un program strict în care timpul petrecut în fața monitorului să alterneze cu pauze
 2. să folosim ochelari cu protecție pentru calculator
 3. să aplicăm folii de protecție antireflex pe display-ul dispozitivelor digitale pe care le folosim
 4. să ne asigurăm surse de lumină naturală
 5. să folosim umidificatori când aerul în încăpere este prea uscat
 6. să clipim mai des
 7. să facem diferite exerciții pentru mobilizarea mușchilor oculari
 8. să dormim suficient
 9. să efectuăm controale medicale periodice

Știm și înțelegem că profilul multor profesii actuale implică munca la calculator, de aceea una din soluțiile pe care le propunem pacienților noștri la Clinica Optisan sunt exercițiile ortoptice contra oboselii vizuale care pot fi realizate, surprinzător, tot la calculator.

Deși încurajăm pauzele de la activitățile pe diversele dispozitive digitale, am observat de-a lungul anilor că pacienții care își desfășoară activitatea la calculator preferă această metodă de tratament.

Exercițiile trebuie realizate dimineața, pentru a reduce oboseala din ziua precedentă și nu seara sau la final de program, atunci când ochii sunt deja obosiți și nu mai pot face față solicitării impuse de exercițiile ortoptice.

O altă recomandare pentru a observa rezultate în timp este realizarea ședințelor consecutive și includerea acestora în rutina zilnică.

Dacă vă tentează să încercați exercițiile la calculator pentru oboseala vizuală, nu ezitați să ne scrieți pe office@optisan.ro sau să ne contactați la numărul de telefon 0735.515.727.

 Până atunci, spor la muncă și nu uitați de pauze! 🙂

Sursa foto: goo.gl/ZjAzAF


Copilul-tausufera-de-rau-de-miscare-.png
20/nov./2017

Întreabă din 5 în 5 minute „Am ajuns?”, „Când ajungem?”, se plânge de dureri de cap, de burtică sau mai grav, trebuie să fiți echipați nonstop cu pungi de plastic în caz de vărsături.

Dacă așa începe scenariul unei călătorii în familia voastră, cu siguranță te gândești cu groază la fiecare vacanță cu mașina la distanțe lungi.

Răul de mișcare este foarte neplăcut, iar când cei afectați sunt copiii, problema este și mai gravă.

 

Ce se întâmplă în corp când este resimțită starea de rău?

Urechea noastră  internă dispune de niște receptori ai echilibrului. Aceștia percep în permanență poziția corpului și transmit informația către creier. Receptorii noștri vizuali procedează la fel. Ei bine, atunci când călătorim cu un vehicul (fie el mașină, avion sau vapor), receptorii echilibrului sesizează mișcarea, în timp ce receptorii vizuali nu o văd. Ei percep o aparentă imobilizare a corpului. Și atunci, în creier ajung două informații contradictorii: mă mișc, nu mă mișc. Acest conflict de informații derutează organismul, care activează în creier alți receptori. Astfel, se manifestă dureri de cap, amețeli, grețuri.

La copii, receptorii echilibrului sunt complet formați în cel de-al doilea an de viață, moment din care pot resimți răul de mișcare exact ca și adulții.

Deși datul în leagăn sau carusel nu reprezintă o problemă pentru copil, accelerarea puternică și frânarea într-un spațiu în care din interior nu se mișcă nimic, pot provoca stări de rău.

 

Sfaturi pentru evitarea răului de mișcare:

 • Ai grijă la alimentele pe care le consumă copilul înainte de drum şi evită mâncărurile grase, cu ingrediente grele, care necesită mai mult timp pentru digestie. Trebuie evitată, totodată, o masă copioasă înainte de a pleca cu maşina, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mănânce nimic, ci mai degrabă se recomandă un preparat ușor, chiar înainte de plecare.

 

 • Poziţionează copilul pe scaunul de maşină sau direct pe banchetă, dacă vârsta lui permite acest lucru, cu capul cât mai drept. O astfel de poziţie este prielnică pentru stomac, dar şi pentru ochi, care vor putea să se concentreze mai bine la priveliştea din afara maşinii.

 

 • Învață-l pe copil să se uite pe geam, la lucrurile de afară, în loc să fie concentrat la obiecte aflate la o distanţă mică de el (precum revistele, cărţile sau diverse gadgeturi). Îi poți zice să numere copacii văzuţi pe geam sau maşinile care trec pe sensul opus, toate acestea fiind mult mai liniştitoare atunci când suferi de rău de mașină decât fixarea privirii pe un punct din imediata apropiere.

 

 • Opriţi maşina de câte ori e nevoie şi lăsaţi-l pe cel mic să iasă afară şi să facă câţiva paşi. Chiar dacă acest lucru înseamnă că veţi ajunge mai târziu la destinaţie, mai important e să ajungeţi cu bine, iar cel mic să aibă parte de o călătorie cât se poate de agreabilă.

 

 • Parcurgeți drumul noaptea. Pe timpul nopții, receptorii echilibrului din urechea internă sunt mai puțin sensibili la stimulii externi. În cel mai bun caz, copilul va depăși situația critică, dormind.

 

Dacă în ciuda tuturor mijloacelor încercate, copilul se confruntă în continuare cu rău de mișcare la fiecare călătorie, problema poate fi soluționată prin tratament.

 

Cum se tratează/previne răul de mișcare

În general, remediile pentru răul de mișcare variază de la medicamente disponibile cu sau fără rețetă, până la „leacuri” destul de controversate, care, din păcate, tratează doar simptomele răului de mișcare, nu și cauza.

Mai mult decât atât, o mare parte dintre medicamente pot avea efecte adverse, care pot fi extrem de neplăcute, mai ales în cazul bebelușilor, copiilor mici sau femeilor însărcinate.

De aceea, din dorința de a trata cauza și nu doar simptomele, a fost inventat un soft care constă într-un set de exerciții prin care se echilibrează percepția vizuală și senzorii de mișcare prezenți în urechea internă. Exercițiile efectuate vor permite creierului să sincronizeze informațiile primite de la ochi cu cele de la urechea internă.

Softul arată ca un joc pe calculator, ceea ce îl face și o metodă de tratament prietenoasă pentru copii și, totodată, eficientă.

Prin intermediul exercițiilor realizate vor fi eliminate semnalele contradictorii trasmise către creier de cele două sisteme de simț, iar răul de mișcare va dispărea.

Așadar, după câteva ședințe de terapie prin joc, veți observa că simptomele răului de mișcare se vor diminua și ulterior vor dispărea complet, reușind astfel să tratați cauza.

Pentru mai multe informații, dar și programări, ne puteți scrie pe office@optisan.ro sau ne puteți găsi la numărul de telefon 0735.515.727.

Până atunci, vă dorim drum bun și călătorii frumoase!


Rau-de-miscare-kinetoza.jpg
10/nov./2017

Fie că v-ați confruntat cu răul de mișcare sau aveți cel puțin un membru în familie care de fiecare dată când trebuie să meargă undeva cu mașina are nevoie de un set de pastile sau bomboane mentolate, știți probabil că orice călătorie sau drum lung e o adevărată provocare pentru cei ce suferă de această problemă de sănătate.

Răul de mișcare afectează cel puțin 25% din populația lumii, cei mai sensibili fiind copiii cu vârste de până la 12 ani.

Cum se manifestă răul de mișcare

Răul de mișcare sau kinetoza reprezintă un complex de simptome. Cele mai comune semne și simptome ale kinetozei includ:

– Greață

– Ten palid

– Transpirație rece

– Vomă

– Amețeli

– Migrene

– Salivarea excesivă

– Oboseală

De obicei, este asociat cu călătoriile cu mașina, avionul sau vaporul, dar se poate declanșa și în alte contexte.

În funcție de stimulii care pot declanșa aceste simptome, practic oricine poate experimenta răul de mișcare. Totuși, există anumite persoane care sunt mai predispuse la kinetoză:

 • Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani sunt cei mai sensibili la astfel de schimbări.
 • Femeile, în special cele însărcinate, aflate la menstruație sau care urmează tratamente hormonale, sunt mult mai ușor afectate. Bărbații sunt mult mai rar afectați.
 • Persoanele care suferă de migrene: când răul de mișcare se declanșează, este adesea însoțit și de dureri de cap.
 • Persoanele care urmează un anumit tratament: deși nu declanșează neapărat starea de rău, o serie de medicamente au tendința de a accentua starea de greață asociată kinetozei.

Cauzele răului de mișcare

Răul de mișcare este cauzat de un conflict între sistemul vizual și urechea internă care răspunde de menținerea echilibrului corpului. Semnalele contradictorii dintre cele doua simțuri, de mișcare și staționare în același timp, declanșează răul de mișcare.

Cele mai frecvente situații în care se declanșează kinetoza:

 • Călătoriile: pe apă (barcă sau vapor), pe uscat (mașină sau tren), în aer
 • Anumite jocuri video sau filme, cu acțiuni rapide (curse de mașini)
 • Anumite mișcări, precum cele cu aparatele din parcurile de distracții

Elementul comun în toate aceste situații îl reprezintă corpul nostru și modul în care percepe mișcarea, respectiv se orientează în spațiu. Astfel, pentru a înțelege răul de mișcare, trebuie să înțelegem cum funcționează sistemul vestibular al urechii.

Sistemul vestibular este un ansamblu de nervi, canale și fluide situat în urechea internă. Rolul acestui complex este de a-i transmite creierului informații legate de echilibrul și mișcarea corpului. Mai exact, poziția fluidelor din urechea internă se schimbă în funcție de poziția corpului. Orice modificare îi este transmisă creierului, care știe exact când, cum și în ce direcție ne deplasăm, permițându-ne apoi să ne menținem în echilibru întregul corp.

Informațiile pe care le utilizează creierul în timpul mișcării nu provin însă doar de la urechea internă, ci și de la ochi. Prin urmare, ori de câte ori informațiile din aceste două surse se contrazic, reacția firească a creierului este să tragă un semnal de alarmă, manifestat prin stare de rău generală, greață și vărsături.

Exemplu: Când călătorești cu mașina, ochii îi transmit creierului că te deplasezi cu o viteză de câțiva zeci de kilometri pe oră, în timp ce urechea internă îi transmite că stai pe loc, în scaunul mașinii.

Totodată, mai există alte două aspecte, recurente, care cresc și mai mult șansele experimentării răului de mișcare:

– anxietatea (Persoanele care au mai experimentat în trecut răul de mișcare își pot înrăutăți starea generală prin simplul fapt că sunt stresate și se așteaptă să li se facă rău din clipă în clipă.)

– expunerea îndelungată (Expunerea îndelungată este și ea foarte importantă, pentru că dacă persoana afectată nu iese din acel tipar, simptomatologia se agravează. Cu toate acestea, în cazul călătoriilor mai lungi, cum sunt cele pe mare, creierul și corpul se pot adapta în cele din urmă la mișcarea continuă, iar episoadele de greață nu se vor mai declanșa.)

În cazul în care răul de mișcare continuă și după ce s-a încheiat călătoria, un consult medical general este obligatoriu. Numai așa se pot exclude alte cauze ale kinetozei, precum o infecție virală a urechii interne.

Dacă nu se intervine pentru tratarea ei, simptomatologia poate evolua către vărsături repetate, deshidratare și scăderea tensiunii arteriale. Toate acestea pot avea urmări grave, motiv pentru care persoanele cu kinetoză severă trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp unui medic.

Cum se tratează/previne răul de mișcare

În general, remediile pentru kinetoză variază de la medicamente disponibile cu sau fără rețetă, până la „leacuri” destul de controversate, care, din păcate, tratează doar simptomele răului de mișcare, nu și cauza.

Mai mult decât atât, o mare parte dintre medicamente pot avea efecte adverse, care pot fi extrem de neplăcute, mai ales în cazul bebelușilor, copiilor mici sau femeilor însărcinate.

De aceea, din dorința de a trata cauza și nu doar simptomele, a fost inventat un soft care constă într-un set de exerciții prin care se echilibrează percepția vizuală și senzorii de mișcare prezenți în urechea internă. Exercițiile efectuate vor permite creierului să sincronizeze informațiile primite de la ochi cu cele de la urechea internă.

Vor fi astfel eliminate semnalele contradictorii trasmise către creier de cele două sisteme de simț, iar răul de mișcare va dispărea.

Așadar, după câteva ședințe de terapie prin joc, veți observa că simptomele răului de mișcare se vor diminua și ulterior vor dispărea complet, reușind astfel să tratați cauza.

Pentru mai multe informații, dar și programări, ne puteți scrie pe office@optisan.ro sau ne puteți găsi la numărul de telefon 0735.515.727.

Până atunci, vă dorim drum bun și călătorii frumoase!

Sursa:

https://goo.gl/bCXkMc


sarcina-retina.jpg
25/oct./2017

În timpul sarcinii, principala amenințare la adresa sistemului vizual o reprezintă starea retinei. Retina reprezintă un strat subțire de țesut nervos, situat pe interiorul părții din spate a globului ocular, care absoarbe lumina.

Este o entitate complexă, formată în principal dintr-un strat subțire de celule sensibile la lumină – fotoreceptorii. Retina este responsabilă de percepția imaginii proiectate pe ea prin intermediul corneei și cristalinului; ea transformă imaginea în impulsuri nervoase care sunt apoi transmise la creier.

Principalele probleme apărute la nivelul retinei sunt: degenerarea retinei, ruptura de retină, decolarea de retină.

Întrebarea de bază, care îngrijorează toate femeile însărcinate, este privitoare la păstrarea vederii.

În scopul prevenirii posibilelor complicații ale ochiului în timpul sarcinii și nașterii, este necesară determinarea din timp a stării sistemului vizual al viitoarei mame și verificarea integrității retinei.

Indiferent de modul în care vedeți și de prezența sau absența acuzelor ce țin de vedere, oftalmologii recomandă să efectuați un examen la 10-14 săptămâni de sarcină.

Pe lângă examenul general al sistemului vizual, este necesară efectuarea unui diagnostic al fundului de ochi cu pupila dilatată.

În cazul în care examenul oftalmologic nu relevă anomalii, se recomandă repetarea lui spre sfârșitul sarcinii, la 32-36 săptămâni. Totuși, în cazul în care aveți miopie, medicii oftalmologi recomandă să efectuați examenul lunar. În timpul sarcinii, întreg organismul femeii este supus schimbărilor, inclusiv aparatul vizual, de aceea ochii necesită o atenție deosebită din partea viitoarei mame.

 

Cum va fi nașterea?

Orice femeie care are anumite probleme cu vederea își pune la un moment dat întrebarea, dacă va putea naște natural sau va fi nevoie de cezariană. Răspunsul la această întrebare nu este unul simplu, deoarece decizia cu privire la modul în care va avea loc nașterea depinde de mai mulți factori, cum ar fi: starea retinei și a fundului de ochi, starea generală a pacientei, vârsta etc..

Cezariana este o procedură chirurgicală în care fătul este extras printr-o incizie în peretele abdominal anterior și uter. Riscul pentru viață și sănătatea femeii în timpul intervenției este de 12 ori mai mare decât în timpul nașterii naturale. De aceea, ca orice altă procedură chirurgicală, cezariană se efectuează doar în baza unor indicații absolute, adică în cazurile în care nașterea pe cale naturală este imposibilă sau periculoasă pentru viața mamei sau fătului. Din păcate, una dintre cele mai frecvente indicații pentru cezariană este modificarea degenerativă a retinei.

 

Dacă aveți miopie

Ca urmare a oscilațiilor de presiune în timpul nașterii naturale, crește riscul de decolare de retină la femeile cu miopie și modificări ale fundului de ochi. Actualmente, pentru a preveni răspândirea modificărilor degenerative la nivel de retină și a reduce riscul de decolare de retină, este folosită fotocoagularea profilactică cu laser. În timpul acestei proceduri se efectuează așa-numita “sudură” a punctelor slabe de pe retină și în jurul rupturilor. În punctele de coagulare ale retinei apar cicatrici, asigurând o legătură strânsă cu coroida retinei. Fotocoagularea periferică profilactică cu laser se poate aplica oricând înainte de sarcină iar în timpul sarcinii până la termenul de 35 săptămâni.

Starea retinei nu este întotdeauna legată de gradul de miopie. Adesea, la un pacient cu un grad avansat de miopie, starea retinei rămâne satisfăcătoare, retina nu prezintă fisuri și modificări degenerative progresive. Invers, uneori la o miopie ușoară, ce nu depășește 1-3 dioptrii, pe fundul de ochi se observă focare distrofice.

Dacă planificați o sarcină sau sunteți deja gravidă, trebuie neapărat să consultați un oftalmolog pentru examinarea fundului de ochi. Rețineți că o procedură simplă de consolidare a retinei, efectuată la timp, vă poate salva de necesitatea unei operații cezariene.

Sursa foto: goo.gl/rntGcr


Copyright 2019 Optisan.ro