Tratamentul strabismului – operație sau tratament nechirurgical, care este alegerea optimă?
Strabismul este o afecțiune oftalmologică destul de frecventă, care se manifestă prin devierea unuia sau a ambilor ochi de la axa centrală. Adesea, pentru strabism se recomandă tratament chirurgical, iar unii pacienți tind să creadă că aceasta este soluția ideală. Totuși, lucrurile sunt mai complicate. În primul rând, pentru că în multe cazuri, după operație, strabismul recidivează. Un alt aspect important este faptul că strabismul duce mai mereu la ambliopia ochiului deviat, iar operația de strabism se adresează doar alinierii axelor oculare, are valoare pur estetică și nu îmbunătățește vederea.
Partea pozitivă este că se poate opta pentru o abordare multilaterală a problemei. De exemplu, o metodă excelentă de dezvoltare și recuperare a vederii „ochiului leneș” este disponibilă în clinica noastră. Specialiștii Clinicii Optisan oferă atât o alternativă de tratament nechirugical și netraumatic al strabismului, cât și o formă complementară de tratament pre și post-operator, și anume – terapia vizuală.
Ce tratament pentru strabism poate include ședințe de terapie vizuală
Terapia vizuală este folosită pentru recuperarea vederii ochiului ambliop, în cazul unui strabism combinat cu ambliopie la ochiul deviat (situație uneori numită „ochi leneș”), dar și pentru realinierea axelor oculare în cazul strabismelor cu unghi mic sau mediu chiar dacă nu este afectată acuitatea vizuală centrală și există doar disfuncții ale vederii binoculare.
Așa cum am mai spus, o operație de strabism, chiar și reușită, fără recidiva problemei, oferă un rezultat estetic bun, dar nu restabilește vederea binoculară. Respectiv, pacienţii au nevoie de un protocol de terapie post-operatorie pentru a-și îmbunătăți acuitatea vizuală a ochiului operat pentru ca ulterior ambii ochi să înceapă să lucreze în tandem.
În cele mai multe cazuri, strabismul se vindecă fără intervenție chirurgicală dacă este depistat la o vârstă fragedă și copilul este dus la timp la oftalmolog. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul ochelarilor și a terapiei vizuale.
Recuperarea vederii cu minimum 30% – rezultate reale după sesiuni de terapie vizuală în strabism
Clinica Optisan din Zalău este una dintre puținele clinici din țară, care practică terapia vizuală în cazul strabismului, iar noi ne mândrim cu asta. După mai bine de 10 ani în care s-au aplicat în clinică cu succes protocoalele de terapie vizuală, 98% din pacienții care au urmat programul de terapie vizuală, și-au îmbunătățit acuitatea vizuală cu minimum 30%. În cazul copiilor și adolescenților, majoritatea dintre ei și-au recuperat vederea 100%.
Cât durează procesul? Strabismul este o afecțiune complexă, iar dacă este însoțit și de ambliopie, recuperarea poate dura ani de zile. Totuși, dacă protocolul de tratament este aplicat timpuriu, durata tratamentului poate fi mai mică. În tot acest proces trebuie respectate cu strictețe toate recomandările medicului oftalmolog: fie că e vorba de corecție optică plus terapie vizuală, fie că vorbim de o intervenție chirurgicală plus terapie vizuală aplicată pre și post-operator. În majoritatea cazurilor, tratamentul cu ajutorul terapiei vizuale durează între 6 și 18 luni.
Un alt lucru cu care ne mândrim este că recuperarea rămâne stabilă pe viață, dacă nu sunt prezente și alte afecțiuni oculare. Așadar, rezultatele merită efortul. Terapia reprezintă mai mult decât exerciții pentru strabism, este o șansă reală de recuperare a vederii normale, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.