Luni - Joi 09:00 - 16:00 Vineri - 09:00 - 15:00SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ - ÎNCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roSTR. CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂU

Retinopatia copilului născut prematur

retinopatia-prematurului-1024x681.jpg

Retinopatia de prematuritate este o afecțiune vasculară a retinei la apariția căreia contribuie o multitudine de factori. Ea se caracterizează prin alterarea vasculogenezei și afectează nou-născuții prematuri cu greutate mică la naștere. Boala poate prezenta forme ușoare sau poate evolua spre dezlipire de retină și în final spre orbire.

Vascularizația normală a retinei începe de la nivelul nervului optic în săptămăna 16 de sarcină, vasele începând să se dezvolte pe suprafața retinei spre periferie astfel încât, în jurul datei nașterii la termen, vasele ating extremitatea anterioară a retinei și își încetează progresia. Săptămânile 28-40 de sarcină reprezintă perioada cea mai activă atât pentru creșterea cât si pentru dezvoltarea oculară.

La nou-născuții prematuri încetează creșterea normală a vaselor retiniene și se dezvoltă vase anormale. Ei vor avea la naștere retina imatură și incomplet vascularizată. La unii, dezvoltarea retinei va continua după naștere și nu vor aparea probleme de vedere, pe când alții vor dezvolta retinopatia prematurității în urma acțiunii factorilor din mediul exterior.

De obicei, retinopatia se dezvoltă în săptămâna a patra de viață iar vârful de morbiditate revine vârstei de opt săptămâni. Cel mai adesea, retinopatia apare la ambii ochi simultan.

 

Factorii de risc

Actualmente se consideră că factorii care influențează apariția retinopatiei de prematuritate sunt multipli. Printre ei se pot enumera:

 

  • Nașterea prematură (26-28 săptămâni)
  • Copiii prematuri cu greutate corporală mică (1,4 kg sau mai puțin)
  • Ventilația mecanică artificială mai mult de 3 zile de la naștere
  • Oxigenoterapia peste 1 lună
  • Modificările în sistemul respirator, circulator și nervos
  • Starea instabilă a copilului imediat după naștere
  • Infecția intrauterină severă

 

Diagnosticul retinopatiei de prematuritate

Examinarea unui copil născut prematur se va efectua la 3-4 săptămâni după naștere.

Ulterior, este absolut necesar ca acesta să fie văzut săptămânal de un oftalmolog. La copiii suspectați de retinopatie este necesară efectuarea examinării fundului de ochi cu pupilă dilatată medicamentos.

Rețineți că, pentru a menține starea de sănătate a ochilor copiilor Dvs. examinarea diagnostică a vederii trebuie să fie la fel de importantă și regulată ca vaccinările și vizitele la pediatru. Dezvoltarea, integrarea în societate și viitorul copilului depinde de felul cum el vede.

 

Tratamentul retinopatiei de prematuritate

Conform statisticilor medicale, există multe cazuri în care îmbunătățirea stării copiilor cu retinopatie de gradul I-II a avut loc fără tratament specific.

Retinopatia de gradul III necesită tratament chirurgical iar gradele IV-V de retinopatie duc la pierderea ireversibilă a vederii.

Pentru a preveni proliferarea vaselor nou-formate, zona periferică a retinei poate fi supusă crioretinopexiei.

În afară de aceasta, ca o opțiune de tratament, poate fi utilizată coagularea cu laser a retinei. Aceste metode de tratament au drept scop păstrarea vederii centrale.

Sursa foto: goo.gl/KK51ot

Distribuie acest articol

Call Now Button