Luni - Joi 09:00 - 16:00 Vineri - 09:00 - 15:00SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ - ÎNCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roSTR. CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂU

Miopia

miopia-clinica-optisan.jpg

Miopia este un viciu de refracție caracterizat prin formarea imaginii vizualizate de ochi în fața retinei, ceea ce determină o vedere neclară la distanță. Este, de cele mai multe ori, un viciu dobândit care apare pe măsura creșterii copilului. Majoritatea copiilor sunt hipermetropi, de aceea pentru a obține o imagine clară pe retină, preferă să deseneze, să citească, să urmărească emisiunile de la televizor de la distanțe destul de mici, astfel fixând privirea un timp mai îndelungat la obiecte apropiate, forțând acomodația. Mecanismele acomodative sunt depășite prin suprasolicitare și astfel se dezvoltă miopia.

Din cauza formei alungite a globului ocular, imaginea nu se mai proiectează exact pe retină, ci în fața ei, obiectele devin neclare și pacientul se plânge că nu distinge obiectele în depărtare.

În încercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent. De aceea, pot apărea dureri oculare, cefalee și senzația de oboseală vizuală. Dificultățile de vedere ale miopului sunt la distanță, el având o vedere bună la aproape.

 

Suspectarea miopiei 

Miopia este o afecțiune ce se întâlnește frecvent în rândul școlarilor.

Vă pot îngrijora anumite simptome, cum ar fi:

– Dureri frecvente de cap;

– Copilul se plânge că nu vede bine la distanță (de exemplu: la tablă sau nu vede clar numărul autobuzului etc.);

– Copilul mijește ochii pentru a spori claritatea imaginii.

 

Diagnosticarea miopiei

O consultație la medicul oftalmolog ar putea confirma diagnosticul.

În urma consultației și a tuturor investigațiilor pe care le consideră necesare, medicul va prescrie ochelarii necesari pentru corectarea miopiei și vă va recomanda o strategie corectă de tratament și monitorizare.

Miopia este un viciu de refracție care are tendința de creștere, concomitent cu creșterea copilului și implicit a ochiului. De aceea, este nevoie de un plan individualizat de vizite medicale pentru evaluări repetate a acuității vizuale și pentru depistarea precoce a eventualelor modificări care ar putea apărea la nivelul fundului de ochi (retină) în urma progresiei bolii.

O abordare corectă și individualizată a pacientului, o alegere meticuloasă a ochelarilor (începând de la alegerea corectă a ramelor, până la alegerea lentilelor adecvate) și consultațiile oftalmologice repetate la interval de 6 luni pot ține sub control starea de sănătate a ochilor copilului dumneavoastră.

Evoluția miopiei la copil și adolescent este considerată a fi favorabilă dacă rata de reducere a vederii nu depășește 0,5 dioptrii pe an. În acest caz, ea se tratează prin metode conservatoare: este necesară purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, repausul ochilor, efectuarea exercițiilor pentru vedere, somnul suficient, alimentația echilibrată și respectarea regulilor de igienă vizuală.

La Clinica Optisan, după stabilirea unui diagnostic complet, copilului i se alege o metodă adecvată de corecție, iar tratamentul este realizat folosind o varietate de tehnici terapeutice. În plus, este alcătuit un program de ședințe individuale la domiciliu, părinților li se explică cum să testeze vederea acasă. Medicul monitorizează schimbările produse și, dacă este necesar, modifică programul.

Programul de tratament se întocmește individual pentru fiecare copil, ținând cont de vârstă, starea de sănătate și starea sa psiho-emoțională generală.

 

Tratamentul miopiei

Corecție optică :

– Ochelarii pentru vedere la distanță sunt absolut necesari pentru compensarea acestui viciu de refracție;

– Lentilele de contact sunt o altă modalitate de corecție optică.

 

Chirurgia refractivă:

– Operațiile cu laser capătă teren în ultima perioadă. De reținut, că aceste intervenții sunt recomandate persoanelor cu miopie stabilizată și de obicei după vârsta de 18 ani.

 

Cum suspicionați miopia la un copil?

Este cunoscut faptul că, în stadiile incipiente de dezvoltare, multe boli răspund mai bine la tratament, ceea ce este valabil și pentru miopie. Copilul nu se poate plânge că vede rău, pentru că pur și simplu nu știe diferența dintre „a vedea rău” și „a vedea bine”. De aceea, dacă observați la copilul dumneavoastră semne de oboseală rapidă în timpul lecturii, că se apleacă mult deasupra unei cărți sau a unui caiet, că periodic se plânge de dureri de cap, deseori clipește și-și freacă ochii, programați cât mai rapid o consultație la medicul oftalmolog.

Rețineți că numai un specialist poate diagnostica boala în timp util și poate indica un tratament adecvat!

 

Prevenirea deprinderilor vizuale incorecte

În primul rând părinții ar trebui să se ocupe de prevenirea deprinderilor vizuale incorecte la copiii lor.

Învățați-i să stea corect la birou. Asigurați-vă că în timpul lucrului lumina cade uniform pe carte sau caiet, în același timp capul și fața rămân în umbră. Cea mai bună este utilizarea unei lampi de birou, lăsând și iluminatul general. Acest lucru este important mai ales pe timp de noapte. Este necesar să se evite aplecarea capului copilului aproape de obiectul de lucru, distanța optimă pentru activitatea vizuală este de 30-35 cm.

În timpul lucrului se recomandă excluderea suprafetelor reflectorizante din câmpul vizual al copilului. Deprinderea nocivă de a lectura în poziție culcat poate fi unul dintre factorii declanșatori ai miopiei. Este necesar să se ia o pauză după fiecare 30-35 de minute de lucru la birou (pentru elevii mai mici – 20-25 de minute), timp în care el poate mânca, efectua exerciții pentru ochi, alte tipuri de exerciții sau pur și simplu se poate odihni.

 

Miopia congenitală

Ce este miopia congenitală?

Miopia congenitală este cauzată de o perturbare a dezvoltării intrauterine a globului ocular. De multe ori se datorează prematurității, hipoxiei, diferitelor boli ale mamei în primele trei luni de sarcină.

În mod normal, copiii se nasc hipermetropi. Globul ocular al copilului este mai scurt și razele de lumină, care trec prin mediile de refracție ale ochiului, nu se concentreză pe retină, ci în spatele ei. La copiii mici, un grad slab de hipermetropie se consideră a fi o particularitate naturală de vârstă, care în timp (6-7 ani) se rezolvă datorită creșterii globului ocular al copilului și deplasării focusului optic pe retină. În caz de miopie congenitală, copilul se naște cu un glob ocular alungit, ceea ce înseamnă că razele de lumină nu ajung la retină. Acest lucru este foarte periculos, deoarece interferează cu formarea corespunzătoare a analizatorului vizual și, implicit, cu dezvoltarea generală a copilului.

În grupul de risc se află copiii care au unul sau ambii părinți miopi. Dar nu confundați miopia congenitală cu cea ereditară. Miopia ereditară reprezintă o predispoziție a sistemului vizual la apariția acestei boli; ea se dezvoltă, de obicei, mai târziu în copilărie, sub influența factorilor negativi. Miopia congenitală, însă, se formează în etapa de dezvoltare intrauterină a fătului și este mult mai periculoasă pentru formarea funcțiilor vizuale.

 

De ce este importantă diagnosticarea precoce?

Obiectivul principal este identificarea precoce a miopiei congenitale. Dacă această stare nu este diagnosticată la timp și nu se întreprind măsuri urgente, pot apărea probleme mai grave. Detectarea târzie a miopiei congenitale și lipsa corecției optice optime (ochelari, lentile de contact) poate conduce chiar în primul an de viață al copilului la apariția ambliopiei de refracție și strabismului convergent. Rezolvarea acestora din urmă necesită mult mai mult timp și efort.

Deși, pentru a detecta miopia congenitală, prima examinare a nou-născutului se efectuează la maternitate de către oftalmolog, această examinare nu este suficientă.

Este important să se efectueze un diagnostic complet al aparatului vizual al copilului, utilizând echipamente moderne.

 

Specialiștii Clinicii Optisan consultă copii de la 5-6 luni!

Scopul depistării precoce a miopiei congenitale este de a indica o corecție optică adecvată pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Ochelarii moderni și lentilele de contact permit realizarea acestui lucru la o vârstă timpurie.

 

Evoluția miopiei congenitale

Următorul pas este observarea sistematică a vederii copilului. Frecvența examinărilor este determinată de către medicul oftalmolog. În funcție de rezultatele examinărilor, se stabilesc prognosticul și tratamentul preventiv ulterior.

De regulă, miopia congenitală este de un grad înalt. Anterior se credea că miopia congenitală nu progresează sau progresează extrem de rar dar, la sfârșitul secolului trecut, stereotipurile s-au schimbat. Din păcate, oftalmologii se confruntă tot mai des cu cazuri de miopie congenitală progresivă.

Distribuie acest articol

Call Now Button