Luni - Joi 09:00 - 16:00 Vineri - 09:00 - 15:00SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ - ÎNCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roSTR. CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂU

Hipermetropia

hipermetropia-1024x681.jpg

Hipermetropia este un viciu de refracție în care imaginea obiectului se formează în spatele retinei, deoarece globul ocular are o formă aplatizată. În acest caz, imaginea percepută de pacient este ștearsă, cețoasă.

Practic toți nou-născuții sunt hipermetropi, cu un exces de aproximativ 3 dioptrii. Pe măsură ce copilul crește, ochiul crește și el, iar focarul optic ajunge pe retină imaginea devenind clară, atât pentru aproape, cât și pentru distanță.

Uneori, din anumite motive, hipermetropia copilului este mult mai mare de 3 dioptrii. În aceste cazuri ochiul depune un efort suplimentar pentru ca imaginea să devină clară și frecvent apar dureri de cap.

 

Cum suspectăm hipermetropia

În hipermetropiile mari este afectată atât vederea de aproape, cât și cea la distanță. Acuzele principale sunt vedere încețoșată și dureri frecvente de cap.

Una dintre complicațiile hipermetropiei mari necorectate la vârste fragede este ambliopia.

O vizită la medicul oftalmolog ar putea elucida problema.

 

Tratamentul hipermetropiei

Corecția optică adecvată este absolut necesară pentru a compensa viciul de refracție și pentru a preveni deviația ochiului. Ea se poate realiza atât cu ochelari, cât și cu lentile de contact. În cazurile în care s-a instalat deja ambliopia, concomitent cu corecția optică, se recomandă tratament de dezambliopizare.

Acest tratament se desfășoară sub forma unor cure repetate de exerciții pentru ochi efectuate cu softuri special concepute pentru terapia vederii la cabinet sau cu programul AMBLIONET pentru tratamentul la domiciliu, pe care doar Clinica Optisan vi le poate pune la dispoziție.

 

Hipermetropia la copil

Hipermetropia este o anomalie de refracție, datorată axei anteroposterioare scurte a globului ocular, diametrului mic al corneei și camerei anterioare puțin adânci. De obicei, grosimea cristalinului nu este modificată. În hipermetropie, imaginea nu se proiectează pe retină, ci într-un plan aflat în spatele ei, ceea ce determină lipsa de claritate a imaginii percepute de retină. La apariția hipermetropiei contribuie dimensiunea redusă a globului ocular și (sau) slăbirea structurilor de refracție.

La copiii mici, un grad mic de hipermetropie se consideră a fi o particularitate naturală de vârstă, care în timp (șase-șapte ani) se rezolvă datorită creșterii globului ocular și a deplasării focusului optic pe retină. În cazul în care hipermetropia nu trece către vârsta de 10 ani, aceasta este o problemă serioasă, care necesită o corecție adecvată și un tratament terapeutic, îndreptat spre prevenirea unor astfel de deficiențe grave de vedere, ca ambliopia sau ochiul „leneș”, strabismul (adesea convergent) și altele.

Pentru a vedea mai bine, copiii cu hipermetropie își încordează ochii. La început, ochiul „face față situației pe cont propriu” și este în măsură să compenseze hipermetropia, dar aceasta duce la o scădere a funcției celulelor din cortexul vizual al creierului, la aparitia unor boli de ochi, în special a spasmului de acomodare – suprasolicitarea statică de lungă durată a mușchilor oculari.

 

Diagnosticul hipermetropiei

Hipermetropia poate fi diagnosticată în cadrul examinărilor efectuate de medicul oftalmolog care, de obicei, recomandă determinarea refracției cu cicloplegie (la dilatarea medicamentoasă a pupilei), deoarece cristalinul se relaxează și se poate determina refracția reală a ochiului; de aceea este necesar examenul oftalmologic cel puțin o dată pe an.

Există cazuri în care, în spatele unei vederi aparent ideale, se ascunde un grad ușor de hipermetropie, compensată de aparatul acomodativ al ochiului. Deficiențele latente de vedere conduc la deteriorarea stării generale a copilului, pentru că un copil nu observă problemele de vedere un timp îndelungat. El devine irascibil sau, dimpotrivă, închis, se plânge de dureri de cap, stare generală alterată. Rezolvarea acestei situații este examinarea profesionistă a sistemului vizual și efectuarea unui tratament adecvat.

 

Există trei grade de hipermetropie:

Ușoară – până la 2 dioptrii

Medie – între 2 și 5 dioptrii

Mare – peste 5 dioptrii

 

Metodele de tratament

Tratamentul hipermetropiei trebuie inițiat cât mai curând posibil pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor și a accelera reabilitarea funcțională a copilului.

Copiii de vârstă preșcolară, diagnosticați cu hipermetropie, necesită corecție permanentă, chiar și a unui grad ușor de hipermetropie. Copiii de peste 7 ani trebuie să poarte ochelari pentru citire, iar în cazul unui grad înalt de hipermetropie este necesară corecția permanentă cu ochelari sau lentile de contact.

Dacă copilul dumneavoastră refuză categoric să poarte ochelari, la Clinica Optisan vă putem oferi o metodă alternativă de corecție – lentile de contact. Selectarea lentilelor de contact de orice complexitate se efectuează începând cu o vârstă fragedă a copilului.

Hipermetropia nu numai că scade vederea, contribuie și la dezvoltarea strabismului și a ambliopiei dar are, de asemenea, un impact major asupra formării întregului sistem vizual al copilului. De aceea, cu cât mai repede o să consultați un oftalmolog și o să începeți un tratament adecvat, cu atât mai mari sunt șansele de a preveni apariția complicațiilor.

 

Sursa foto: goo.gl/TtM5At

Distribuie acest articol

Call Now Button