Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Glaucomul

25/10/2017 by optisan
glaucom-1024x683.jpg

Glaucomul este o boală oculară gravă, care conduce frecvent la orbire incurabilă. În prezent, știința cunoaște doar o singură cale de prevenire a orbirii ca o consecință a glaucomului: diagnosticul precoce și tratamentul corect. Datorită metodelor moderne de tratament, majoritatea pacienților reușesc să-și păstreze vederea și să se bucure de percepția lumii înconjurătoare.

Glaucomul este o afecțiune cronică a ochilor, care se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic și diminuarea vederii, chiar până la cecitate.

Cecitatea provocată de glaucom are un caracter ireversibil, deoarece se distruge nervul optic.

Din păcate, glaucomul este o afecțiune destul de răspândită. De această boală suferă, în special, persoanele cu  vârsta de peste 40 de ani, însă glaucomul îi poate afecta și pe tineri (glaucomul juvenil) și chiar pe nou-născuți (glaucomul congenital).

 

Cauze glaucomului

Creșterea presiunii introculare este cauzată de apariția unui dezechilibru între secreția și eliminarea lichidului intraocular (umor apos).

Există anumite conformații ale ochiului care predispun la dezvoltarea acestui mecanism de creștere a presiunii intraoculare, conformații care se pot moșteni din familie.

Persoanele care au rude apropiate diagnosticate cu  glaucom au un risc mai mare de a dezvolta această boală.

 

Simptome de glaucom

Glaucomul poate fi pentru o lungă perioadă de timp o boală asimptomatică. O tensiune intraoculară mediu crescută nu dă simptome dar acționează insidios asupra nervului optic determinând distrugerea progresivă a fibrelor sale.

Rareori, în faze avansate ale glaucomului, pot apărea dureri de cap, senzația de presiune în zona oculară iar când nervul optic este aproape complet distrus apare și scăderea vederii.

 

Pentru o perioadă îndelungată glaucomul se manifestă doar prin îngustarea câmpului vizual (pe care pacientul nu o sesizează), vederea centrală fiind în acest timp perfect păstrată.

 

Evoluția glaucomului

În lipsa tratamentului glaucomul duce la pierderea completă și ireversibilă a vederii prin distrugerea totală a nervului optic. Stadiul în care glaucomul este depistat este și cel în care el va rămâne în cazul în care tratamentul instituit este eficient, fibrele nervoase pierdute nefiind regenerabile.

De cele mai multe ori glaucomul este diagnosticat la un control de rutină. De aceea este recomandabil anual un consult oftalmologic complet tuturor persoanelor trecute de 40 de ani, mai ales dacă provin din familii cu glaucom.

 

Diagnostic

Diagnosticul de suspiciune de glaucom se pune atunci când la un control de rutină depistam o tensiune intraoculară care depășește limitele normale cuprinse între 10-21 mmHg.

Diagnosticul de glaucom se stabilește prin alte investigații care pot să confirme o afectare a nervului optic:

– examinarea fundului de ochi (inclusiv aspectul nervului optic)

– examinarea câmpului vizual poate depista deficite de funcție a nervului optic deja instalate.

– tomografia nervului optic arată în detaliu structura fibrelor nervoase și eventuala lor acceptare.

– pahimetria măsoară grosimea corneei și este importantă deoarece măsurarea tensiunii intraoculare se realizează prin aplicarea unor presiuni aplicate la nivelul corneei; rezultatele acestor măsurători pot fi influențate în plus sau în minus prin existența unei cornei mai groase sau mai subțiri față de media statistică.

Clinica Optisan este dotată cu aparatură de ultimă generație cu ajutorul căruia specialiștii noștri vă pot efectua toate investigațiile necesare diagnosticării corecte și la timp a glaucomului.

 

Tratamentul glaucomului

De cele mai multe ori, tratamentul glaucomului este medicamentos, fie prin instilarea unor picături care scad tensiunea intraoculară, fie prin reducerea producției de umor apos sau prin facilitarea eliminării lui din ochi. La nevoie se pot asocial doua sau chiar trei substanțe care, acționând prin mecanisme diferite, își potențează efectul hipotensor ocular.

După confirmarea diagnosticului de glaucom, pacientul trebuie să se meargă din șase în șase luni la medical oftalmolog pentru urmărirea eficienței tratamentului prescris. O dată cu măsurarea tensiunii intraoculare, medical oftalmolog va investiga și starea fundului de ochi și va decide dacă este necesară repetarea unor investigații cum ar fi efectuarea câmpului vizual computerizat sau tomografia de nerv optic. De asemenea, doar medicul oftalmolog va decide modificarea protocolului de tratament.

Sursa foto: goo.gl/kt9gkd

Copyright 2019 Optisan.ro