Luni - Joi 09:00 - 16:00 Vineri - 09:00 - 15:00SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ - ÎNCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roSTR. CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂU

 Sarcina și retina

sarcina-retina.jpg

În timpul sarcinii, principala amenințare la adresa sistemului vizual o reprezintă starea retinei. Retina reprezintă un strat subțire de țesut nervos, situat pe interiorul părții din spate a globului ocular, care absoarbe lumina.

Este o entitate complexă, formată în principal dintr-un strat subțire de celule sensibile la lumină – fotoreceptorii. Retina este responsabilă de percepția imaginii proiectate pe ea prin intermediul corneei și cristalinului; ea transformă imaginea în impulsuri nervoase care sunt apoi transmise la creier.

Principalele probleme apărute la nivelul retinei sunt: degenerarea retinei, ruptura de retină, decolarea de retină.

Întrebarea de bază, care îngrijorează toate femeile însărcinate, este privitoare la păstrarea vederii.

În scopul prevenirii posibilelor complicații ale ochiului în timpul sarcinii și nașterii, este necesară determinarea din timp a stării sistemului vizual al viitoarei mame și verificarea integrității retinei.

Indiferent de modul în care vedeți și de prezența sau absența acuzelor ce țin de vedere, oftalmologii recomandă să efectuați un examen la 10-14 săptămâni de sarcină.

Pe lângă examenul general al sistemului vizual, este necesară efectuarea unui diagnostic al fundului de ochi cu pupila dilatată.

În cazul în care examenul oftalmologic nu relevă anomalii, se recomandă repetarea lui spre sfârșitul sarcinii, la 32-36 săptămâni. Totuși, în cazul în care aveți miopie, medicii oftalmologi recomandă să efectuați examenul lunar. În timpul sarcinii, întreg organismul femeii este supus schimbărilor, inclusiv aparatul vizual, de aceea ochii necesită o atenție deosebită din partea viitoarei mame.

 

Cum va fi nașterea?

Orice femeie care are anumite probleme cu vederea își pune la un moment dat întrebarea, dacă va putea naște natural sau va fi nevoie de cezariană. Răspunsul la această întrebare nu este unul simplu, deoarece decizia cu privire la modul în care va avea loc nașterea depinde de mai mulți factori, cum ar fi: starea retinei și a fundului de ochi, starea generală a pacientei, vârsta etc..

Cezariana este o procedură chirurgicală în care fătul este extras printr-o incizie în peretele abdominal anterior și uter. Riscul pentru viață și sănătatea femeii în timpul intervenției este de 12 ori mai mare decât în timpul nașterii naturale. De aceea, ca orice altă procedură chirurgicală, cezariană se efectuează doar în baza unor indicații absolute, adică în cazurile în care nașterea pe cale naturală este imposibilă sau periculoasă pentru viața mamei sau fătului. Din păcate, una dintre cele mai frecvente indicații pentru cezariană este modificarea degenerativă a retinei.

 

Dacă aveți miopie

Ca urmare a oscilațiilor de presiune în timpul nașterii naturale, crește riscul de decolare de retină la femeile cu miopie și modificări ale fundului de ochi. Actualmente, pentru a preveni răspândirea modificărilor degenerative la nivel de retină și a reduce riscul de decolare de retină, este folosită fotocoagularea profilactică cu laser. În timpul acestei proceduri se efectuează așa-numita “sudură” a punctelor slabe de pe retină și în jurul rupturilor. În punctele de coagulare ale retinei apar cicatrici, asigurând o legătură strânsă cu coroida retinei. Fotocoagularea periferică profilactică cu laser se poate aplica oricând înainte de sarcină iar în timpul sarcinii până la termenul de 35 săptămâni.

Starea retinei nu este întotdeauna legată de gradul de miopie. Adesea, la un pacient cu un grad avansat de miopie, starea retinei rămâne satisfăcătoare, retina nu prezintă fisuri și modificări degenerative progresive. Invers, uneori la o miopie ușoară, ce nu depășește 1-3 dioptrii, pe fundul de ochi se observă focare distrofice.

Dacă planificați o sarcină sau sunteți deja gravidă, trebuie neapărat să consultați un oftalmolog pentru examinarea fundului de ochi. Rețineți că o procedură simplă de consolidare a retinei, efectuată la timp, vă poate salva de necesitatea unei operații cezariene.

Sursa foto: goo.gl/rntGcr

Distribuie acest articol

Call Now Button