Luni - Joi 09:00 - 16:00 Vineri - 09:00 - 15:00SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ - ÎNCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roSTR. CERBULUI NR. 2,SĂLAJ, ZALĂU

Ochelarii cumpărați de la tarabe pot genera grave probleme de vedere

ochelari-de-vedere-ochelari-de-soare-tarabe-1-1.jpg

Din ce în ce mai mulți români se confruntă cu probleme de vedere. Pe mulți dintre aceștia veniturile mici și teama că odată ce vor trece pragul unui cabinet oftalmologic vor trebui să scoată din buzunare sume mari de bani îi determină să își cumpere ochelari de vedere sau de soare de la tarabele din piețe sau din supermarketuri fără să consulte un medic oftalmolog sau un optometrist.  

Fabricați în China, ochelarii de vedere de la tarabe cu diferite dioptrii pot costa 20-30 de lei și pot fi achiziționați după o simplă probare. Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog. Mulți dintre cei care și-au cumpărat ochelarii din piețe, ajung în cele din urmă tot la medic, dar cu probleme mai grave.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Un prescriptor, fie el medic sau optometrist, creează pe rețetă un produs personalizat persoanei, care înseamnă: puterea de refracție a lentilei conform necesităților, distanță pupilară (care la fiecare este individuală), unghi de înclinare a lentilei, forma ramei etc. La tarabe avem în schimb câteva forme de rame, o distanță pupilară între 60 și 62 și aceleași dioptrii la ambele lentile.”

Achiziționarea ochelarilor de vedere din piețe sau supermarketuri poate fi acceptată doar ca și un compromis pentru un astfel de scenariu: mi s-au rupt ochelarii de bază, am o rețetă, mă consult cu optometristul sau cu medicul și îl întreb ce aș putea să iau pentru câteva zile ca să mă pot descurca.  Atunci se poate face o optimizare la rețeta de bază ca să se poată lua de urgență din supermarket sau farmacie o pereche de ochelari apropiați necesității pacientului. Acesta ar fi un compromis doar pentru câteva zile.

Lentilele ochelarilor de pe tarabe nu sunt lentile optice, ci sunt realizate din materiale cel puţin îndoielnice. Purtarea unor astfel de ochelari pe termen lung poate duce la complicaţii, cum ar fi dureri de cap, ochi iritați, lăcrimare, senzaţie de ceaţă, vertij, poate și grețuri. Într-un final, se ajunge la optometrist sau oftalmolog și se constată că problema e mult mai gravă, iar pacientul va fi nevoit să plătească și mai mult pentru noua pereche de ochelari.

În magazinele de optică medicală sunt persoane care pot consilia persoanele să ajungă la un preț optim pentru o pereche de ochelari. Orice produs are un certificat de garanție. În caz de deteriorare sau defect din fabrică, lucrurile pot fi remediate.

 

Ochelarii de soare cumpărați de la tarabe sau din supermarketuri pot genera probleme de vedere

Și ochelarii de soare din piețe sunt la fel de periculoși, pentru că lentilele pot deforma imaginea și supun ochiul la un efort mai mare de percepere a acesteia. Și pentru alegerea ochelarilor de protecție solară este indicată prezentarea la un medic oftalmolog, iar achiziționarea acestora trebuie să se facă doar din locurile autorizate.

Ochelarii de soare vânduţi în piețe sau supermarketuri sunt ochelari cu lentile colorate, confecționate din sticlă industrială sau din plastic de foarte proastă calitate, fără protecţie UV, care pot face mai mult rău, decât dacă nu i-am purta. Aceştia dilată pupila, lăsând mai multe raze ultraviolete să intre în ochi şi să producă leziuni ireversibile pe retină şi alte structuri oculare.

 

De unde vine acel cost foarte mic pe care îl întâlnim în piață sau în supermarket versus o pereche de ochelari de soare dintr-un magazin specializat

Dr. Alexandru Dimitriu: „Ca producător, ca să scoți un preț de achiziție foarte mic, ești obligat să faci rabat de la calitate. Astfel încât nu sunt respectate standarde minime de siguranță și calitate la realizarea ochelarilor. Dacă e să analizăm în detaliu diferențele dintre o lentilă de ochelari de soare din magazin specializat și una de la piață, putem observa cu ușurință cât de subțire este cea de la piață. O lentilă de genul acesta, montată într-o ramă, poate lua forme diferite, pentru că nu are fermitate structurală. Fiecare deformare duce la deformarea fasciculului luminos, respectiv – a imaginii, iar într-un final, poate afecta calitatea vederii.”

Mai mult decât atât, marea majoritate a ochelarilor de soare luați de la tarabe, mai ales din segmentul celor foarte ieftine poartă pericolul dioptriei. Sunt foarte periculoși pentru refracția normală a ochiului.

Noi recomandăm și copiilor ochelari de soare, să îi protejeze de razele ultraviolete. Din păcate, mulți părinți le cumpără copiilor ochelari de soare de la tarabe, zicând că oricum îi scapă pe jos, îi pot rupe, îi pierd etc.

 

Cât de periculos este pentru copii să iei ochelari de soare de 20 de lei și ce riscă părinții

Dr. Alexandru Dimitriu: „Din punct de vedere economic, înțeleg părintele care face această alegere. Dar dacă îți dorești pentru copilul tău o protecție fără o influență externă negativă, cum ar fi lentila de proastă calitate, alegi un produs realizat de o fabrică specializată, cu certificat de conformitate.

Lucrurile ar putea degenera într-un debut de miopie, dacă lentila a fost una cu dioptrii negative. Ochiul uman are o capacitate foarte mare de a se adapta la condițiile dictate de mediul extern, respectiv lentila negativă poate duce la modificarea refracției oculare, iar în final să determine vicii de refracție și copilul să fie nevoit să poarte ochelari de vedere. ”

Vă amintim că ochelari de soare pot fi găsiți și în optici medicale, unde se comercializează doar cu certificat de conformitate. Există o garanție că o pereche de ochelari de soare luată dintr-un magazin specializat de optică medicală este realizată în conformitate cu anumite standarde de calitate și că nu veți pune în pericol sănătatea ochilor dumneavoastră sau ai copilului dvs.

 

 

Distribuie acest articol

Call Now Button