Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Blog

Aceasta este pagina de blog a website-ului clinicii oftalmologice Optisan. Aici veti gasi o multime de informatii si articole utile din domeniu.

Category filter:AllDespre vederea copilului tauFără categorieRău de MișcareTratamentul AmbliopieiVicii de refracțieVideo
No more posts
copii-ochelari-1024x768.jpg
16/mai/2018

Într-unul dintre articolele anterioare vă spuneam despre importanța vizitelor preventive la medicul oftalmolog. Consultațiile oftalmologice efectuate la timp vă pot scuti de surprizele neplăcute determinate de descoperirea târzie a unor vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) pe care le-ar putea avea copiii dumneavoastră.

Dacă, în urma consultației,  medicul oftalmolog a diagnosticat un viciu de refracție și a recomandat ca cel mic să poarte ochelari va trebui să gestionați situația în așa fel încât copilul să îi poarte cu plăcere. Mai ales că, de obicei, trebuie să îi poarte permanent sau, cel puțin, la activitățile de la școală, la teme și când lucrează la calculator.

În majoritatea cazurilor, copiii acceptă cu plăcere purtarea ochelarilor, dacă ramele și lentilele sunt alese exact după fizionomia lor și nu îi incomodează. Iar dacă inițial sunt puțin reticenți, cu siguranță, în momentul în care vor simți confortul pe care îl au cu ochelarii nu vor mai uita de ei și îi vor purta cu plăcere.

De asemenea, este foarte importantă atitudinea dumneavoastră ca părinte și felul în care acceptați că micuțul dumneavoastră va deveni purtător de ochelari. În situația în care copilul simte disperarea dumneavoastră la vestea că veți avea un copil purtător de ochelari situația poate degenera, iar copilul va purta cu greu ochelarii sau nu îi va purta deloc, temându-se că nu îl veți accepta și, în consecință, nu îl vor accepta nici cei din jurul său (colegi, prieteni etc.).

De aceea, păstrați-vă calmul în momentul în care medicul oftalmolog vă informează despre necesitatea purtării de ochelari pentru copilul dumneavoastră. Specialiștii Clinicii Optisan vor fi alături de dumneavoastră și de copilul dumneavoastră pentru ca purtarea ochelarilor să devină o plăcere.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, vă va oferi în cadrul consultației toate informațiile necesare în ceea ce privește monitorizarea viciului de refracție pe care îl are copilul, urmând să reveniți la controalele periodice stabilite. De asemenea, veți primi toate informațiile despre igiena vederii și despre un stil de viață sănătos în așa fel încât afecțiunea să poată fi ținută sub control.

Apoi, specialiștii Opticii Optisan vă vor sprijini în alegerea ramelor și a lentilelor potrivite copilului dumneavoastră. Experiența specialiștilor noștri vă oferă siguranța că veți face cea mai bună alegere. Ei vor lăsa copilul să aleagă rama care îi place din punct de vedere al culorii sau modelului, însă vor fi foarte atenți la cum i se potrivește din punct de vedere al dimensiunii, fizionomiei feței și estetic, astfel încât copilul dumneavoastră să plece de la noi fericit că va purta cei mai frumoși ochelari.

Așadar, faceți-vă copilul fericit, chiar dacă vestea că va trebui să poarte ochelari nu a fost bine primită nici de dumneavoastră, nici de cel mic. Alegând cu drag ce ochelari va purta, sprijiniți de specialiștii Optisan, totul se va termina cu bine.

Daniela FIZEȘAN

Sursa foto: goo.gl/DTko81 


consult-copil-oftalmolog-1024x576.png
08/mai/2018

Mi-am amintit zilele astea cum m-am simțit când mi-am dus copilul pentru prima dată la o consultație oftalmologică. Fetița mea avea pe atunci 3 ani și, cu toate că nu existau probleme, am decis că este timpul să mergem la medicul oftalmolog. Zis și făcut! Am sunat, am făcut o programare și, după câteva zile, am ajuns la oftalmolog. Pentru mine, ca mamă, emoțiile au fost foarte mari. Fetița a fost foarte cooperantă, a fost consultată, i s-au măsurat dioptriile, mișcările oculare, poziția ochilor, după care i s-a făcut acuitatea vizuală. La final, am răsuflat ușurată. Totul era în regulă!

Munca într-o clinică oftalmologică, la Clinica Optisan, mi-a amintit experiența mea. Și îmi amintește de ea de multe ori când în cabinet sau în sala de așteptare avem pacienți copii. Unii ajung pentru prima oară la noi, iar alții sunt deja pacienți vechi și constanți care vin la controalele regulate recomandate de Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog.

Copiii sunt, de cele mai multe ori, dezinvolți și fără griji. Mai stingheri sunt cei pe care părinții au făcut MAREA greșeală de a-i speria cu mersul la medic. Cu siguranță, în mințile lor inocente își pun tot felul de întrebări: Oare ce îmi face doctorul acesta? Oare o să îmi facă injecție? Oare o să mă doară când îmi controlează ochișorii?

Dragi părinți, pregătiți-vă copiii pentru vizita la medic! Informați-vă, iar apoi explicați-le ce înseamnă întâlnirea cu medicul și consultația și totul va decurge în liniște și cu cooperare maximă din partea celui mic. Și niciodată să nu-l amenințați că îl duceți la doctor, atunci când nu vă ascultă! Copiii pot fi controlați prin alte metode decât amenințarea cu injecția sau mersul la medic. Ok, am zis-o!

Bun, am vorbit despre copii. Acum trec la părinți. Cu siguranță, și părinții micilor noștri pacienți au emoții. La începutul acestor rânduri, v-am prezentat pe scurt experiența mea. Da, am recunoscut că am avut emoții! Însă nu le-am transmis copilului. Mi le-am controlat, am reușit să fiu foarte calmă și să-i transmit copilului încredere în doctor. Doar alegem medicul la care mergem pentru că avem încredere în el, așa este?

În altă ordine de idei, după ce ați intrat la consultație, în momentul în care copilul colaborează cu medicul oftalmolog, nu este cazul să interveniți și, mai ales, nu îl apostrofați să fie atent la optotip dacă nu spune bine literele sau cifrele pe care i le indică medicul. Probabil, copilul dumneavoastră nu vede. Asta va stabili medicul după consultație. Iar dacă oftalmologul stabilește un diagnostic de vicii de refracție, nu vă certați copilul că nu v-a spus că nu vede. El nu putea sau putea cu greu să își dea seama că nu vede. Dacă, în urma consultației, medicul oftalmolog stabilește că va trebui să poarte ochelari, după ce l-ați certat în cabinet, cu siguranță va deveni reticent la a purta ochelari.

Am scris aceste rânduri pentru că sunt părinte și știu că este destul de stresant să mergi cu copilul la medic. Vă asigur, însă, că dacă ne gestionăm noi, adulții, corect emoțiile și reacțiile, vom reuși să avem copii fericiți de fiecare dată când mergem la o consultație.

Și nu uitați de consultațiile preventive! Programați-vă constant copilul pentru consultații de rutină și nu așteptați să vă semnaleze el că nu vede. S-ar putea ca atunci să fie destul prea târziu în ceea ce privește unele afecțiuni oftalmologice!

Toate cele bune! Revin în scurt timp cu noutăți pentru dumneavoastră!

Daniela FIZEȘAN

Sursa foto: goo.gl/AKeB1U


ochelari-de-vedere-ochelari-de-soare-tarabe-1.jpg
26/apr./2018

Din ce în ce mai mulți români se confruntă cu probleme de vedere. Pe mulți dintre aceștia veniturile mici și teama că odată ce vor trece pragul unui cabinet oftalmologic vor trebui să scoată din buzunare sume mari de bani îi determină să își cumpere ochelari de vedere sau de soare de la tarabele din piețe sau din supermarketuri fără să consulte un medic oftalmolog sau un optometrist.  

 

Fabricați în China, ochelarii de vedere de la tarabe cu diferite dioptrii pot costa 20-30 de lei și pot fi achiziționați după o simplă probare. Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog. Mulți dintre cei care și-au cumpărat ochelarii din piețe, ajung în cele din urmă tot la medic, dar cu probleme mai grave.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Un prescriptor, fie el medic sau optometrist, creează pe rețetă un produs personalizat persoanei, care înseamnă: puterea de refracție a lentilei conform necesităților, distanță pupilară (care la fiecare este individuală), unghi de înclinare a lentilei, forma ramei etc. La tarabe avem în schimb câteva forme de rame, o distanță pupilară între 60 și 62 și aceleași dioptrii la ambele lentile.”

Achiziționarea ochelarilor de vedere din piețe sau supermarketuri poate fi acceptată doar ca și un compromis pentru un astfel de scenariu: mi s-au rupt ochelarii de bază, am o rețetă, mă consult cu optometristul sau cu medicul și îl întreb ce aș putea să iau pentru câteva zile ca să mă pot descurca.  Atunci se poate face o optimizare la rețeta de bază ca să se poată lua de urgență din supermarket sau farmacie o pereche de ochelari apropiați necesității pacientului. Acesta ar fi un compromis doar pentru câteva zile.

Lentilele ochelarilor de pe tarabe nu sunt lentile optice, ci sunt realizate din materiale cel puţin îndoielnice. Purtarea unor astfel de ochelari pe termen lung poate duce la complicaţii, cum ar fi dureri de cap, ochi iritați, lăcrimare, senzaţie de ceaţă, vertij, poate și grețuri. Într-un final, se ajunge la optometrist sau oftalmolog și se constată că problema e mult mai gravă, iar pacientul va fi nevoit să plătească și mai mult pentru noua pereche de ochelari.

În magazinele de optică medicală sunt persoane care pot consilia persoanele să ajungă la un preț optim pentru o pereche de ochelari. Orice produs are un certificat de garanție. În caz de deteriorare sau defect din fabrică, lucrurile pot fi remediate.

 

Ochelarii de soare cumpărați de la tarabe sau din supermarketuri pot genera probleme de vedere

Și ochelarii de soare din piețe sunt la fel de periculoși, pentru că lentilele pot deforma imaginea și supun ochiul la un efort mai mare de percepere a acesteia. Și pentru alegerea ochelarilor de protecție solară este indicată prezentarea la un medic oftalmolog, iar achiziționarea acestora trebuie să se facă doar din locurile autorizate.

Ochelarii de soare vânduţi în piețe sau supermarketuri sunt ochelari cu lentile colorate, confecționate din sticlă industrială sau din plastic de foarte proastă calitate, fără protecţie UV, care pot face mai mult rău, decât dacă nu i-am purta. Aceştia dilată pupila, lăsând mai multe raze ultraviolete să intre în ochi şi să producă leziuni ireversibile pe retină şi alte structuri oculare.

 

De unde vine acel cost foarte mic pe care îl întâlnim în piață sau în supermarket versus o pereche de ochelari de soare dintr-un magazin specializat

Dr. Alexandru Dimitriu: „Ca producător, ca să scoți un preț de achiziție foarte mic, ești obligat să faci rabat de la calitate. Astfel încât nu sunt respectate standarde minime de siguranță și calitate la realizarea ochelarilor. Dacă e să analizăm în detaliu diferențele dintre o lentilă de ochelari de soare din magazin specializat și una de la piață, putem observa cu ușurință cât de subțire este cea de la piață. O lentilă de genul acesta, montată într-o ramă, poate lua forme diferite, pentru că nu are fermitate structurală. Fiecare deformare duce la deformarea fasciculului luminos, respectiv – a imaginii, iar într-un final, poate afecta calitatea vederii.”

Mai mult decât atât, marea majoritate a ochelarilor de soare luați de la tarabe, mai ales din segmentul celor foarte ieftine poartă pericolul dioptriei. Sunt foarte periculoși pentru refracția normală a ochiului.

Noi recomandăm și copiilor ochelari de soare, să îi protejeze de razele ultraviolete. Din păcate, mulți părinți le cumpără copiilor ochelari de soare de la tarabe, zicând că oricum îi scapă pe jos, îi pot rupe, îi pierd etc.

 

Cât de periculos este pentru copii să iei ochelari de soare de 20 de lei și ce riscă părinții

Dr. Alexandru Dimitriu: „Din punct de vedere economic, înțeleg părintele care face această alegere. Dar dacă îți dorești pentru copilul tău o protecție fără o influență externă negativă, cum ar fi lentila de proastă calitate, alegi un produs realizat de o fabrică specializată, cu certificat de conformitate.

Lucrurile ar putea degenera într-un debut de miopie, dacă lentila a fost una cu dioptrii negative. Ochiul uman are o capacitate foarte mare de a se adapta la condițiile dictate de mediul extern, respectiv lentila negativă poate duce la modificarea refracției oculare, iar în final să determine vicii de refracție și copilul să fie nevoit să poarte ochelari de vedere. ”

 

Vă amintim că ochelari de soare pot fi găsiți și în optici medicale, unde se comercializează doar cu certificat de conformitate. Există o garanție că o pereche de ochelari de soare luată dintr-un magazin specializat de optică medicală este realizată în conformitate cu anumite standarde de calitate și că nu veți pune în pericol sănătatea ochilor dumneavoastră sau ai copilului dvs.

Sursa foto: goo.gl/JDsc5R

 


oboseala-vizuala-1024x683.jpg
12/ian./2018

Simți că te dor sau te mănâncă ochii? Ai sensibilitate crescută la lumină? Lăcrimezi frecvent sau te doare capul? Este posibil să te confrunți cu oboseala vizuală. Ochii obosiți nu sunt doar un semn că ai petrecut prea mult timp în fața calculatorului, pot fi și un simptom al unei afecțiuni oculare, de aceea trebuie să fii foarte atent la semnalele transmise.

Oboseala vizuală sau astenopia acomodativă se manifestă în diverse moduri, variind de la senzația de oboseală a ochilor până la senzația de mâncărime, arsură sau ochi uscați. Totodată, aceasta se poate manifesta și prin dureri oculare, dificultatea de focusare, lăcrimare, vedere încețoșată, vedere dublă, sensibilitate sporită la lumină, dureri de cap, dureri de frunte, spasme ale mușchilor oculari sau ale pleoapelor.

 

Cauzele oboselii vizuale

 • Oboseala vizuală apare atunci când ochii fac un efort intens pe o perioadă lungă de timp, de exemplu, atunci când citim mult, lucrăm la calculator sau conducem.
 • Totodată, atunci când utilizăm dispozitive digitale avem tendința să le apropiem de ochi mult mai mult decât o facem cu cărțile sau revistele. Fontul mai mic al acestora ne solicită așadar și mai mult. În plus, se pare că atunci când ne concentrăm asupra unui monitor, clipim mult mai rar. În activitățile curente, ochiul clipește, în medie, de 18 ori pe minut, atunci când lucrăm pe dispozitive digitale clipim doar de aproximativ 9 ori pe minut. Ochiul se lubrifiază din această cauză mult mai greu, devenind astfel mai uscat. Totodată, lipsa somnului poate accentua acest disconfort.
 • De asemenea, ochii obosesc dacă sunt expuși pe termen lung la lumină puternică sau la lumină foarte slabă.
 • Oboseala ochilor poate fi accentutată și de o altă problemă, de exemplu un viciu de refracție netratat. De exemplu, hipermetropia, imposibilitatea de a vedea de aproape, și astigmatismul, un defect al curburii corneei, dacă nu sunt tratate, pot genera oboseala ochilor din cauza efortului făcut pentru a vedea bine.

 

Cum prevenim oboseala vizuală

 1. să ne stabilim un program strict în care timpul petrecut în fața monitorului să alterneze cu pauze
 2. să folosim ochelari cu protecție pentru calculator
 3. să aplicăm folii de protecție antireflex pe display-ul dispozitivelor digitale pe care le folosim
 4. să ne asigurăm surse de lumină naturală
 5. să folosim umidificatori când aerul în încăpere este prea uscat
 6. să clipim mai des
 7. să facem diferite exerciții pentru mobilizarea mușchilor oculari
 8. să dormim suficient
 9. să efectuăm controale medicale periodice

Știm și înțelegem că profilul multor profesii actuale implică munca la calculator, de aceea una din soluțiile pe care le propunem pacienților noștri la Clinica Optisan sunt exercițiile ortoptice contra oboselii vizuale care pot fi realizate, surprinzător, tot la calculator.

Deși încurajăm pauzele de la activitățile pe diversele dispozitive digitale, am observat de-a lungul anilor că pacienții care își desfășoară activitatea la calculator preferă această metodă de tratament.

Exercițiile trebuie realizate dimineața, pentru a reduce oboseala din ziua precedentă și nu seara sau la final de program, atunci când ochii sunt deja obosiți și nu mai pot face față solicitării impuse de exercițiile ortoptice.

O altă recomandare pentru a observa rezultate în timp este realizarea ședințelor consecutive și includerea acestora în rutina zilnică.

Dacă vă tentează să încercați exercițiile la calculator pentru oboseala vizuală, nu ezitați să ne scrieți pe office@optisan.ro sau să ne contactați la numărul de telefon 0735.515.727.

 Până atunci, spor la muncă și nu uitați de pauze! 🙂

Sursa foto: goo.gl/ZjAzAF


hipermetropia-1024x681.jpg
25/oct./2017

Hipermetropia este un viciu de refracție în care imaginea obiectului se formează în spatele retinei, deoarece globul ocular are o formă aplatizată. În acest caz, imaginea percepută de pacient este ștearsă, cețoasă.

Practic toți nou-născuții sunt hipermetropi, cu un exces de aproximativ 3 dioptrii. Pe măsură ce copilul crește, ochiul crește și el, iar focarul optic ajunge pe retină imaginea devenind clară, atât pentru aproape, cât și pentru distanță.

Uneori, din anumite motive, hipermetropia copilului este mult mai mare de 3 dioptrii. În aceste cazuri ochiul depune un efort suplimentar pentru ca imaginea să devină clară și frecvent apar dureri de cap.

 

Cum suspectăm hipermetropia

În hipermetropiile mari este afectată atât vederea de aproape, cât și cea la distanță. Acuzele principale sunt vedere încețoșată și dureri frecvente de cap.

Una dintre complicațiile hipermetropiei mari necorectate la vârste fragede este ambliopia.

O vizită la medicul oftalmolog ar putea elucida problema.

 

Tratamentul hipermetropiei

Corecția optică adecvată este absolut necesară pentru a compensa viciul de refracție și pentru a preveni deviația ochiului. Ea se poate realiza atât cu ochelari, cât și cu lentile de contact. În cazurile în care s-a instalat deja ambliopia, concomitent cu corecția optică, se recomandă tratament de dezambliopizare.

Acest tratament se desfășoară sub forma unor cure repetate de exerciții pentru ochi efectuate cu softuri special concepute pentru terapia vederii la cabinet sau cu programul AMBLIONET pentru tratamentul la domiciliu, pe care doar Clinica Optisan vi le poate pune la dispoziție.

 

Hipermetropia la copil

Hipermetropia este o anomalie de refracție, datorată axei anteroposterioare scurte a globului ocular, diametrului mic al corneei și camerei anterioare puțin adânci. De obicei, grosimea cristalinului nu este modificată. În hipermetropie, imaginea nu se proiectează pe retină, ci într-un plan aflat în spatele ei, ceea ce determină lipsa de claritate a imaginii percepute de retină. La apariția hipermetropiei contribuie dimensiunea redusă a globului ocular și (sau) slăbirea structurilor de refracție.

La copiii mici, un grad mic de hipermetropie se consideră a fi o particularitate naturală de vârstă, care în timp (șase-șapte ani) se rezolvă datorită creșterii globului ocular și a deplasării focusului optic pe retină. În cazul în care hipermetropia nu trece către vârsta de 10 ani, aceasta este o problemă serioasă, care necesită o corecție adecvată și un tratament terapeutic, îndreptat spre prevenirea unor astfel de deficiențe grave de vedere, ca ambliopia sau ochiul „leneș”, strabismul (adesea convergent) și altele.

Pentru a vedea mai bine, copiii cu hipermetropie își încordează ochii. La început, ochiul „face față situației pe cont propriu” și este în măsură să compenseze hipermetropia, dar aceasta duce la o scădere a funcției celulelor din cortexul vizual al creierului, la aparitia unor boli de ochi, în special a spasmului de acomodare – suprasolicitarea statică de lungă durată a mușchilor oculari.

 

Diagnosticul hipermetropiei

Hipermetropia poate fi diagnosticată în cadrul examinărilor efectuate de medicul oftalmolog care, de obicei, recomandă determinarea refracției cu cicloplegie (la dilatarea medicamentoasă a pupilei), deoarece cristalinul se relaxează și se poate determina refracția reală a ochiului; de aceea este necesar examenul oftalmologic cel puțin o dată pe an.

Există cazuri în care, în spatele unei vederi aparent ideale, se ascunde un grad ușor de hipermetropie, compensată de aparatul acomodativ al ochiului. Deficiențele latente de vedere conduc la deteriorarea stării generale a copilului, pentru că un copil nu observă problemele de vedere un timp îndelungat. El devine irascibil sau, dimpotrivă, închis, se plânge de dureri de cap, stare generală alterată. Rezolvarea acestei situații este examinarea profesionistă a sistemului vizual și efectuarea unui tratament adecvat.

 

Există trei grade de hipermetropie:

Ușoară – până la 2 dioptrii

Medie – între 2 și 5 dioptrii

Mare – peste 5 dioptrii

 

Metodele de tratament

Tratamentul hipermetropiei trebuie inițiat cât mai curând posibil pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor și a accelera reabilitarea funcțională a copilului.

Copiii de vârstă preșcolară, diagnosticați cu hipermetropie, necesită corecție permanentă, chiar și a unui grad ușor de hipermetropie. Copiii de peste 7 ani trebuie să poarte ochelari pentru citire, iar în cazul unui grad înalt de hipermetropie este necesară corecția permanentă cu ochelari sau lentile de contact.

Dacă copilul dumneavoastră refuză categoric să poarte ochelari, la Clinica Optisan vă putem oferi o metodă alternativă de corecție – lentile de contact. Selectarea lentilelor de contact de orice complexitate se efectuează începând cu o vârstă fragedă a copilului.

Hipermetropia nu numai că scade vederea, contribuie și la dezvoltarea strabismului și a ambliopiei dar are, de asemenea, un impact major asupra formării întregului sistem vizual al copilului. De aceea, cu cât mai repede o să consultați un oftalmolog și o să începeți un tratament adecvat, cu atât mai mari sunt șansele de a preveni apariția complicațiilor.

 

Sursa foto: goo.gl/TtM5At


Ambliopia-4-1024x576.jpg
16/dec./2015

Viciile de refracție, una dintre cauzele instalării ambliopiei, trebuie tratate corect pentru a avea apoi rezultate în tratarea ambliopiei.

Stabilirea acuității vizuale a pacienților, determinarea corectă a dioptriilor sunt elemente esențiale în demararea tratamentului ambliopiei. Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, vă oferă informații utile despre tratamentul corect al viciilor de refracție la copii și recuperarea vederii până la vârsta școlară.


ce-sunt-viciile-de-refractie.jpg
18/sept./2015

Razele de lumină suferă un proces de refracție la trecerea prin mediile transparente ale ochiului, și anume cornee, umoare apoasă, cristalin și corp vitros.

Aceste raze de lumină își modifică direcția, astfel încât proiecția imaginilor obiectelor pe care le privim să se facă pe retină (receptorul vizual). Aceasta este situația normală a unui ochi emetrop (cu vedere normală) care vede clar la toate distanțele.

Atunci când proiectarea imaginilor nu se face corect pe suprafața retinei, vederea este neclară. Vederea neclară poate fi cauzată de miopie (razele de lumină focalizează în fața retinei), de hipermetropie (focalizarea luminii este în spatele retinei) sau de astigmatism (imaginea se formează în mai multe puncte pe retină).

Toate aceste situații reprezintă vicii de refracție, însoțite de tulburări de vedere.


Copyright 2019 Optisan.ro