Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Blog

Aceasta este pagina de blog a website-ului clinicii oftalmologice Optisan. Aici veti gasi o multime de informatii si articole utile din domeniu.

Category filter:AllDespre vederea copilului tauFără categorieRău de MișcareTratamentul AmbliopieiVicii de refracțieVideo
No more posts
18231031_xl-1024x971.jpg
14/mart./2018

Fiecare copil are un vis. Unul vrea să devină pompier, altul – pilot de curse sau poate militar. Iar fiecare părinte are un vis pentru copilul său. Cineva își vede copilul inginer, neurochirurg sau un tenismen talentat. Din păcate, există afecțiuni care îi pot împiedica să-și îndeplinească visurile.
Una dintre acestea poate fi ambliopia, numită și boala ochiului leneș, caracterizată prin performanţa slabă a unui ochi. Între 2% și 5% din întreaga populație a lumii a fost diagnosticată cu ambliopie.

 

 

Ambliopia este o afecțiune tăcută, care nu transmite simptome ușor de sesizat ca în cazul altor boli. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.

Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problema cu care se confruntă, nu le pot transmite părinților și astfel nu ajung la un consult oftalmologic. 

Considerăm importantă informarea părinților, dar și conștientizarea consecințelor pe termen lung.

De aceea, în luna martie și aprilie derulăm o campanie de informare și de conștientizare prin care ne dorim să prevenim ambliopia.
___
Netratată la timp, #ambliopiadistrugevisuri.


ambliopia-permis-de-conducere.jpg
22/ian./2018

Potrivit statisticilor, România este pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere raportat la 1 milion de locuitori. Anual, în România, mor aproximativ 2.000 de persoane în accidente, iar multe alte mii sunt rănite. Deși cauzele sunt diverse, cifrele sunt alarmante, iar obținerea permisului de conducere ar trebui să fie o responsabilitate din ce în ce mai mare a tuturor instituțiilor implicate: de la școlarizarea șoferilor, la evaluarea acestora și examinarea medicală și psihologică.

Conform legislației în vigoare, există o serie de afecțiuni oculare ce pot împiedica persoanele să intre în rândul șoferilor. De exemplu, dacă numărul dioptriilor trece de opt, persoana nu mai poate obține permisul auto. În schimb, dacă o persoană a pierdut un ochi, poate să încerce să obțină carnetul de conducere după jumătate de an de la accident.

Un ochi lipsă nu este un impediment în obținerea permisului de conducere

Dr. Alexandru Dimitriu: „În prezent, se permite obținerea permisului de conducere pentru categoria A și B și persoanelor cu un ochi nevăzător. Cu alte cuvinte, dacă persoana are un ochi lipsă din cauza unui accident, dacă are deficiență vizuală mare sau este diagnosticat cu ambliopie, nu este un impediment în obținerea permisului dacă celălalt ochi este perfect sănătos. Asta în contextul legislației de astăzi. Ce va fi mâine, nu știu”.

Dacă ne referim la categoria șoferi profesioniști, Dr. Alexandru Dimitriu susține că „lucrurile sunt mai delicate, iar ca să obțină categoria C,D,E, șoferul trebuie să vadă cu ambii ochi, iar vederea să fie peste o anumită limită.

Cu un ochi slab văzător șoferul nu conduce în condiții de siguranță maximă

Întrebat care este părerea sa referitor la persoanele diagnosticate cu ambliopie, care obțin permisul de conducere Dr. Alexandru Dimitriu a mărturisit: „din punctul meu de vedere, nu aș oferi șansa să conducă unui șofer care nu vede bine cu un ochi, deoarece la ochiul mai slab văzător câmpul vizual este mai îngust, iar șoferul nu conduce în condiții de siguranță maximă. Astfel, se expune el și expune și pe alții unui risc”.

Ce este ambliopia și cum se manifestă

Ambliopia sau „ochiul leneș” este  o afecțiune caracterizată prin performanţa slabă a unui ochi. Deși ochiul este perfect normal din punct de vedere anatomic, imaginea care se formează în creier nu este cea corectă.

De aceea, ochiul va fi „ignorat” de creier devenind ochi leneș, iar pacientul va ajunge să vadă doar cu celălalt ochi. Neavând vedere binoculară, stereoscopică, pacientul va avea dificultăți de orientare în spațiu, nu va putea aprecia corect distanțele dintre obiecte etc.

Dr. Alexandru Dimitriu: „Atât timp cât există vedere la ochiul mai bun și avem certitudinea că vederea aceasta se va menține până la sfârșitul vieții, vederea ochiului slab văzător este mai mult sau mai puțin importantă. Din păcate, în viață nu avem certitudini și garanții. De aceea, există oricând riscul pierderii vederii la ochiul bun, să zicem, după 50 de ani, iar celălalt ochi să fie cu ambliopie medie sau profundă. În acest caz, pacientul ar putea rămâne cu aceeași vedere, fără a avea șansa să vadă vreodată mai bine, în contextul tehnologiei actuale”.

Odată cu înaintarea în vârstă, neuroplasticitatea scade, iar recuperarea vederii ochiului leneș devine din ce în ce mai complicată.

„O persoană care se gândește și la ziua de mâine și care vrea să-și mai acorde o șansă în caz de accident, ar trebui să profite de capacitatea umană și implicit a ochilor și a creierului de a învăța, care este la cote bune până la vârsta de 40-45 de ani. Dezambliopizarea este posibilă până la această vârstă”, susține Dr. Alexandru Dimitriu.

Mai multe despre recuperarea vederii ochiului leneș (ambliopiei) găsiți aici: goo.gl/KFCEh9

Sursa foto: goo.gl/9aYnYn


Ambliopia-7-1024x576.jpg
16/dec./2015

Terapia vederii prin exerciții ortoptice computerizate este o metodă de tratament a ambliopiei. Este vorba despre un program informatic, non-invaziv, de recuperare a vederii ochiului leneș. Distractivă și interactivă, aplicația îmbunătățește vederea prin joc.

Terapia prin joc în fața unui monitor de calculator antrenează creierul să primească impulsurile de la ochiul leneş şi să proceseze informaţia primită, generând o imagine clară.

Este vorba despre o metodă inovatoare, care se adresează atât copiilor, cât și adulților și cu care Dr. Alexandru Dimitriu a tratat peste 300 de pacienți în ultimii ani.


Ambliopia-6-1024x576.jpg
16/dec./2015

Dr. Alexandru Dimitriu a insistat foarte mult pe importanța consultației oftalmologice preventive. Cu atât mai mult cu cât, Clinica Optisan dispune de aparatură performantă cu care medicul poate consulta copilul fără să îl atingă, deci fără să îl streseze.

De aceea, nu ezitați să faceți prima vizită la oftalmolog. Importanța primei vizite la oftalmolog și a periodicității consultațiilor stabilite de medicul specialist, în vederea diagnosticării precoce a afecțiunilor sunt esențiale în instituirea unui tratament eficient.


Ambliopia-5-1024x576.jpg
16/dec./2015

Dacă vorbim de văz, toți ne gândim la ochi. Însă trebuie să știm că văzul este de fapt legătura dintre ochi și creier. Vederea este de fapt un lanț de procese pornite de la lumina care traversează mediile transparente ale ochiului, formează o imagine pe retină, care e transmisă la creier, pentru ca acesta să ne dea vederea corectă.

Pe legătura dintre ochi și creier se bazează și tratamentul ambliopiei. Despre neuroplasticitate, capacitatea creierului de a face noi conexiuni și despre tratamentul ambliopiei cu ajutorul pach-ului veți afla din filmuleț, care descrie și importanța implicării părinților în tratament și eficiența terapiei cu exerciții ortoptice computerizate.


Ambliopia-4-1024x576.jpg
16/dec./2015

Viciile de refracție, una dintre cauzele instalării ambliopiei, trebuie tratate corect pentru a avea apoi rezultate în tratarea ambliopiei.

Stabilirea acuității vizuale a pacienților, determinarea corectă a dioptriilor sunt elemente esențiale în demararea tratamentului ambliopiei. Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, vă oferă informații utile despre tratamentul corect al viciilor de refracție la copii și recuperarea vederii până la vârsta școlară.


Ambliopia-3-1024x576.jpg
16/dec./2015

Medicul oftalmolog, în urma unei consultații, poate depista ambliopia în fază incipientă sau o poate preveni, dacă aceasta nu s-a instalat încă.

La majoritatea copiilor, ambliopia este greu de diagnosticat. Importanța consultațiilor periodice la medicul oftalmolog efectuate la timp au o importanță majoră în stabilirea diagnosticului. Misiunea părinților este deosebit de importantă în diagnosticarea precoce a afecțiunilor oftalmologice ale celor mici.


Ambliopia2-1024x576.jpg
16/dec./2015

Ambliopia (ochiul leneș) este favorizată de mai mulți factori printre care: strabismul (lipsa de paralelism a ochilor și fixația anormală a unuia dintre ei), diferența de dioptrii dintre cei doi ochi, cataracta congenitală, precum și alte cauze care afectează transparența mediilor oculare. Care sunt cauzele apariției ambliopiei și despre cât este de importantă diagnosticarea precoce puteți afla în video-ul de mai jos.


Ambliopia-1-1024x576.jpg
15/dec./2015

Ambliopia sau ochiul leneș este o afecţiune prezentă la aproximativ 3-5% dintre pacienți. Procentul de diagnosticare depinde mult de factori socio-economici, în zonele urbane afecțiunea fiind mai frecvent diagnosticată decât în cele rurale sau cu nivel scăzut de trai, datorită accesului pacienților la medicul oftalmolog. Afecțiunea este caracterizată de o performanţă slabă a unuia dintre ochi sau, uneori a ambilor ochi. Deși ochiul este perfect normal din punct de vedere anatomic, imaginea care se formează în creier nu este cea corectă.

Acest lucru va avea răsunet asupra dezvoltării armonioase a copilului dumneavoastră, deoarece văzul este simțul cu ajutorul căruia copilul ia cel mai frecvent contact cu mediul înconjurător, învață, se dezvoltă și se orientează în spațiu. Despre ce este ambliopia sau ochiul leneș, cât de răspândită este afecțiunea, ne explică Dr. Alexandru Dimitriu.


Copyright 2019 Optisan.ro