Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Cataracta

25/10/2017 by optisan
cataracta-1024x717.jpg
  • Descriere cataractă

Cataracta este o afecțiune oftalmologică, frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului.

Cataracta poate fi congenitală sau dobandită. Studiile arată că aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de această afecțiune, existând însă cazuri în care această afecțiune poate fi întâlnită și la persoane mai tinere.

În stadiile avansate, netratată, această afecțiune poate produce complicații grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectați, fără ca scăderea vederii să fie însoțită de durere. Pacientul acuză scăderea progresivă a vederii sau încețosarea acesteia.

Cataractă congenitală este prezentă chiar de la naștere, uneori de sine stătătoare, alteori în cadrul unor sindroame malformative complexe.

Apare sub forma unui reflex albicios în pupila ochiului afectat. Necesită un diagnostic și tratament urgent în primele luni de viață, altfel funcția vizuală a ochiului respectiv nu mai poate fi recuperată.

 

  • Cauze

Cataracta este în general apanajul vârstei, ea apărând ca o îmbătrânire a cristalinuliui. Această boală poate apărea însă și în cadrul unor stări patologice generale (ex: diabet, tratament îndelungat cu cortizon) sau oculare (miopia forte, inflamații sau traumatisme ale ochiului). Dintre factorii de mediu, cea mai mare influență în apariția cataractei o au razele ultraviolete.

  • Simptomele cataractei

Cel mai frecvent pacienții cu cataractă descriu o încețoșare progresivă a vederii, cu scăderea sensibilității la contrast și denaturarea culorilor (acestea par mai terne, mai întunecate).

Există și forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropi.

 

  • Evoluția cataractei

În lipsa unui tratament, cataracta ajunge să împiedice complet pătrunderea luminii în ochi, deci duce la pierderea completă a vederii (persistă doar senzația de lumină și întuneric).

Pentru diagnostic și tratament în timp util, pacientul trebuie să fie consultat de un medic oftalmolog atunci când prezintă simptomele deja menționate. În urma unui consult complet oftalmologic diagnosticul este relativ ușor de pus în cazul cataractei.

Sursa foto: goo.gl/iLJvHf

Copyright 2019 Optisan.ro