Luni - Vineri 08:30-17:00Sambata si Duminica - INCHIS+4 0746 672 215office@optisan.roCerbului nr2Salaj, Zalau

Astigmatismul

25/10/2017 by optisan
astigmatismul.jpg

Este, probabil, cea mai puţin înţeleasă afecţiune a vederii în rândul publicului larg. La fel ca miopia sau hipermetropia, astigmatismul este un viciu de refracţie. Astigmatismul este cauzat de forma defectuoasă a corneei.  Atunci când deformarea corneei este pronunţată (de exemplu, corneea are curbură unei mingi de rugby, mai degrabă decât a unei mingi de fotbal), vederea va fi înceţoşată atât la apropiere, cât şi la depărtare, pentru că razele de lumină vor avea mai multe puncte în care converg, în loc de unul singur, aşa cum ar fi cazul în care lentila ar fi sferică.

În afară de vederea înceţoşată, alte simptome ale astigmatismului mai includ: oboseală oculară, dureri de cap şi zone ale vederii în care obiectele apar deformate. Se estimează că 30% dintre copii suferă de astigmatism şi, de aceea, este important ca, la cel mai mic semn care indică o problemă de vedere a copilului, acesta să fie consultat de un medic oftalmolog, pentru corectarea problemei. În caz contrar, copilul va avea probleme nu numai în ceea ce priveşte calitatea vieţii, în general, dar şi probleme la şcoală (scris, citit, matematică etc. ).

Astigmatismul poate fi prezent în asociere cu vicii de refracție (miopie, hipermetropie sau prezbiopie). De asemenea, astigmatismul se poate modifica în timp şi poate fi asimetric, prezent la unul dintre ochi sau la ambii.

Cea mai utilizată metodă de corectare a astigmatismului este purtarea ochelarilor de vedere permanenţi, deoarece neclaritatea vederii este prezentă atât la distanţă, cât şi la aproape. Aceştia vor avea lentile de formă specială, cilindrică, care să compenseze deformarea corneei. Această formă nu este sesizabilă de către anturajul pacientului, deci nu este inestetică, dar se recunoaşte prin grosimea inegală a marginii lentilei. La prima purtare de ochelari cu lentile cilindrice, pacientul poate sesiza o deformare a suprafeţelor, bombarea podelei; el reclamă ameţeli, nesiguranţă la coborâtul scărilor şi a trotuarelor. Toate aceste simptome dispar prin exerciţiu şi nu este înţelept ca pacientul să renunţe precipitat la ochelari.

În unele cazuri, astigmatismul nu poate fi corectat decât cu ajutorul lentilelor de contact, care compensează, prin relieful lor, forma defectuoasă a corneei. Pentru astigmatismele mari se indică lentile de contact speciale, rigide, care comprimă cornea.

Intervenţia chirurgicală cu laser nu este recomandată decât în anumite cazuri. Principiul intervenţiei este remodelarea corneei, cu aplatizarea meridianului celui mai bombat şi bombarea meridianului celui mai plat, pentru egalizarea dioptriilor. Eliminarea astigmatismului în totalitate este greu de obţinut.

 

Astigmatismul la copil

Aproximativ fiecare al patrulea locuitor al planetei are un așa-numit “astigmatism fiziologic”, al cărui grad nu depășește 0,5 dioptrii.

O asemenea eroare optică nu se resimte și nu are nevoie de corecție. Dacă, însă, gradul de astigmatism este peste 1,0 dioptrie, de obicei el afectează semnificativ funcția vizuală. Deoarece astigmatismul este o boală congenitală, el se poate manifesta la orice vârstă, nu neapărat în copilărie. Totuși, cel mai adesea astigmatismul este diagnosticat la copii în timpul testării vederii la vârsta de 2 ani. La această vârstă, medicul poate deja prognoza dezvoltarea pe mai departe a sistemului vizual al copilului.

Clinica Optisan dispune de aparatura necesară pentru investigarea vederii copiilor chiar cu vărste de câteva luni. Cu ajutorul autorefractometru binocular PlusoptiX examinarea iniţială a copiilor este foarte simplă, fără a mai fi necesară dilatarea pupilei.

PlusoptiX este un dispozitiv de screening vizual foarte valoros pentru că:

  • detectează precoce deficienţele de vedere la copii, încă de la vârsta de 6 luni. Testele standard pot fi folosite relativ târziu, în jurul vârstei de 5 ani, când copilul poate coopera cu medicul;
  • detecteaza riscul de dezvoltare a ambliopiei prin evidenţierea anizometriei (diferenţe de dioptrii între cei doi ochi) pentru copii mai mari de 6 luni.
  • permite diagnosticul precoce al strabismului;
  • evidenţiază tulburările vitreene;
  • permite monitorizarea copiilor cu nistagmus;
  • detectează anizocoriei, prin măsurarea pupilei la ambii ochi, simultan.

 

Cum se poate recunoaște astigmatismul?

În cazul în care copilul dumneavoastră se plânge de vedere proastă, dureri de cap, disconfort în zona supraorbitală, obosește repede, aceste acuze pot indica prezența de astigmatism. Examenul medical este necesar nu numai pentru diagnostic ci, de asemenea, pentru prescrierea de ochelari sau lentile de contact. În cazul în care medicul confirmă prezența astigmatismului, ochelarii sau lentilele de contact sunt prescrise în funcție de tolerabilitatea individuală și vârsta pacientului. De obicei, copiilor cu astigmatism li se prescriu ochelari cu lentile cilindrice pe care trebuie să îi poarte permanent. Tratamentul chirurgical al astigmatismului este recomandat doar după 18-20 de ani, când aparatul vizual este complet format.

 

Copiii cu astigmatism trebuie duși la un consult oftalmologic de 2 ori pe an. În cazul în care copilul dumneavoastră poartă ochelari, este importantă monitorizarea creșterii ochiului și schimbarea la timp a ochelarilor.

Este important ca astigmatismul la copil să fie diagnosticat la timp pentru a interveni cât mai curând posibil cu măsuri de corecție și a reduce la minimum probabilitatea de scădere ireversibilă a acuității vizuale, de dezvoltare lentă a strabismului și ambliopiei.

Sursa foto: goo.gl/fjsLnf

Copyright 2019 Optisan.ro